Quantcast
Radio1_v_zivo


Novogradnje na Studencih
| 4. 10. 2019 10:37
Stanovanjske enote, vrtec..
Ključne besede:     Studenci    družine    gradnje
 Ob novogradnjah na Studencih kmalu nov vrtec, brez osnovne šole.
Ob novogradnjah na Studencih kmalu nov vrtec, brez osnovne šole.

Na območju Studencev in Radvanja bo  zraslo kar nekaj novih stanovanjskih naselij. Do konca leta 2022 bi naj na območju, ki se razpostira med Qlandio, območjem pod Pohorjem in Pekrsko gorco pa vse do vojašnice in naprej proti Ruški oziroma Korenčanovi, zraslo približno 1200 novih stanovanjskih enot. Tudi na Pobrežju se gradi novo naselje s 450 stanovanji. Toliko novih stanovanj in toliko mladih družin, ki nimajo kam. 

V skladu z veljavno zakonodajo je odgovorna in pristojna za ustanavljanje in gradnjo šol ter vrtcev  občina, kjer zagotavljajo, da že izvajajo aktivnosti za zagotavljanje dodatnih prostorov v vrtcih, ne pa tudi za morebitno novo osnovno šolo na območju.  Potreba sekaže tudi po novem vrtcu, obstoječi je majhen vrtec, ki sprejme 88 otrok, potrebno bi bilo postaviti novega v zgoščenem območju s 333 stanovanjskimi enotami.

Problematike se na občini torej zavedajo, zato proučujejo možnosti izgradnje novega samostojnega 6-oddelčnega vrtca na zemljiščih s parcelnimi številkami 2051/19, 2051/18, 2051/17 in 2049/6, vse v katastrski občini Studenci. S tem bi rešili problematiko predšolske vzgoje za širše območje Studencev. Gre za štiri kmetijska zemljišča, ki se nahajajo eno poleg drugega v bližini nastanitve za starejše občane Dom pod Gorco, in sicer v Šarhovi ulici.

Za vrtčevske otroke bo torej poskrbljeno, kaj pa osnovnošolske? Osnovna šola Janka Padežnika na Studencih je tako polna, da je en oddelek v kletnih prostorih,  naslednje leto pa bodo kot prva osnovna šola v Mariboru omejili vpis, nam je zaupala ravnateljica, mag. Sonja Filipič. Trenutno se sicer izvaja dograditev šole, v kateri pa ne bo novih učilnic, pač pa posebni prostori, kot je knjižnica, računalniška učilnica, velika garderoba, kamor bodo oblačila in obutev odlagali učenci celotne OŠ in tako naprej.

Tudi v Radvanju se trenutno gradi več sosesk, a v okoliški OŠ Ludvika Pliberška po besedah ravnateljice Lidije Todorović prav veliko otrok več ne morejo sprejeti, saj je delo že tako zahtevno, posameznih oddelkov pa ne želijo še bolj obremeniti. Preostanejo še OŠ Leona Štuklja (Nova vas), OŠ Franceta Prešerna in OŠ Maksa Durjave na Ruški 15, v bližini katere se gradi novo naselje Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada s 65 neprofitnimi stanovanji, kar pomeni nove družine na območju.