Quantcast
Radio1_v_zivo


Festival za tretje življenjsko obdobje
| 30. 9. 2019 7:43
Cankarjev dom v Ljubljani, 1. - 3. oktober
Ključne besede:     Festival za tretje življenjsko obdobje    F3ŽO    Cankarjem dom    starejši
V Cankarjevem domu bo od 1. do 3. oktobra 2019 potekal že 19. festival za tretje življenjsko obdobje

Samo še nekaj dni nas loči do mednarodnega dneva starejših, to je 1. oktober, dan ko se prične največji festival za starejše v Evropi – 19. Festival za tretje življenjsko obdobje. F3ŽO bo potekal med 1. in 3. oktobrom v Cankarjevem domu. Glavni cilj festivala je medgeneracijsko povezovanje in predstavitev idej, izdelkov in informacij za aktivno staranje ter boj proti osamljenosti in diskriminaciji starejših.
Starost ne sme biti razlog za diskriminacijo ali neenako obravnavo. Na dogodku bo zato prisoten Zagovornik načela enakosti, ki si prizadeva za enake možnosti vseh, ne glede na starost ali druge osebne okoliščine.
Častni pokrovitelj letošnjega Festivala za tretje življenjsko obdobje je predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan, slavnostni otvoritvi pa se bo pridružila tudi mag. Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Gostoma boste lahko prisluhnili na uradni slovesnosti v torek, 1. oktobra 2019, ob 10. uri v Linhartovi dvorani, kjer bo potekalo uradno odprtje že 19. festivala.
Poleg slavnostnega govora mag. Židana in nagovora ministrice, boste lahko prisluhnili tudi g. Zoranu Jankoviću, županu Mestne občine Ljubljana in g. Marjan Sedmaku, predsedniku Mestne zveze upokojencev Ljubljana OPZDU, predstavniku novega soorganizatorja festivala.
Prisotne pa bo na kratko pozdravila tudi dobitnica srebrne olimpijske medalje Sara Isakovič.
S svojim  obiskom pa bo Festival za tretje življenjsko obdobje počastil tudi  predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor.
Festival bo skozi različne aktivnosti in pogovore tako tri dni spodbujal, da bi starejši ohranjali medčloveške stike, jih družil na različnih delavnicah, nastopih, predavanjih in v Festivalski kavarni.


PROGRAM
Skupaj z več kot 3.000 posamezniki bo Festival starejše iz vseh koncev Slovenije (samo lani je dogodek obiskalo več kot 17.500 obiskovalcev) v treh dneh družil, povezoval in izobraževal v okviru  kulturnega, izobraževalnega in strokovnega programa ter na več kot 160 razstavnih prostorih v treh etažah Cankarjevega doma. Polega Festivala bo sočasno potekal tudi Festival za celostno zdravje DAO YAH z bogatim izobraževalnim programom.
V okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje bo potekalo kar 100 pevskih, plesnih in gledaliških nastopov na Odprtem in Medgeneracijskem odru, ki jih bodo pripravila različna kulturna društva, društva upokojencev iz vse Slovenije in številne druge organizacije. Organizatorji skupaj s Centrom aktivnosti Fužine pripravljajo tudi koncert Avsenikove glasbe z Jolando Ravnikar ter mjuzikal Queenov.
V okviru delavnic bodo starejši spoznali različne vaje in prijeme za izboljšanje vitalnosti v tretjem življenjskem obodbju, za zmanjšanje demence, proti stresu, kako se znebiti bolečin v hrbtenici, paradontalnih boleznih in izpadanju zob, kako ohranjati »fit možgane«, ples v zlatih letih, potekali bodo tudi tečaji zumbe in aerobike ter številne druge brezplačne delavnice in predavanja. Na dogodku bo tudi predstavljena terapija s psi.
V okviru sejemskih razstavnih prostorov bo obiskovalcem prostor namenjen tudi za merjenje krvnega tlaka, vida, sluha, kulturi, lokalni samooskrbi, mobilnosti in prometni varnosti, splošnim in alternativnim metodam zdravljenja, turizmu, športu in prostemu času, zdravju in zdravi prehrani in še in še.
DOBRODELNA NOTA FESTIVALA
V letošnjem letu bo v sodelovanju z društvom Duh časa na 19. F3ŽO potekala akcija Računalniki za starejše. Društvo želi podeliti 150 računalnikov prav tisim, ki si jih sami težje zagotovijo. 
VABLJENI UPOKOJENCI IZ VSE SLOVENIJE!
Obisk Festivala za tretje življenjsko obdobje boste lahko izkoristili tudi za voden obisk Ljubljane. Mestna občina Ljubljana je namreč za vse upokojence pripravila voden ogled mesta in različnih kulturnih in drugih točk. Vabljeni na krožno vožnjo z vlakcem Urbanom po Ljubljani, na voden ogled arheoloških točk Ljubljane in mestnega čebelnjaka, po Križankah in po Vodnikovi Ljubljani ter na merjenje krvnega tlaka in na številčne zanimive predstave.
Za brezplačne vsebine in oglede so ponekod potrebne predprijave. Več informacij na spletni strani 19. Festivala za tretje življenjsko obdobje. 
O FESTIVALU
Festival soustvarja več kot 3.000 posameznikov. Na dogodku se bo zvrstilo več kot 100 kulturnih točk, več kot 80 delavnic in predavanj v okviru izobraževalnega programa, 10 strokovnih razprav v okviru strokovnega programa, predstavitev na več kot 160 razstavnih prostorih ter tri umetniško-fotografske razstave.
Na voljo pa bo tudi sočasen program Festivala za celostno zdravje.
Kot strateškI partnerjI so se Festivalu za tretje življenjsko obdobje pri pripravi številnih odličnih vsebin priključili tudi Socialna zbornica Slovenije, Sindikat upokojencev Slovenije in Zagovornik načela enakosti.
Pri programu sodeluje tudi Vzajemna, zdravstvena zavarovalnica.
Vstop na F3ŽO je BREZPLAČEN.
Več na spletni strani f3zo.si.  

Organizatorja: Proevent, d. o. o., in Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del