Quantcast
Radio1_v_zivo


Imel zobobol, pa mu je zobozdravnik dal antibiotik. Čez 4 dni sledi preobrat: TEGA DRUŽINA NI PRIČAKOVALA
Žalostno | 28. 9. 2019 3:49
26-letnik umrl zaradi hude zobne infekcije
Ključne besede:     zob    zobobol    infekcija    smrt    bolečina    dentist    zobozdravnik    okužba
Vladim pred smrtjo s hčerkama

Nataliya Kondratuyk (22) je ostala sama z dvema hčerkama, 2-letno Vanesso in 11-mesečno Mayo po tem, ko je njen mož Vladim (26) umrl zaradi dentalnih infekcij.

Vladim je bil voznik tovornjaka in ravno na vožnji proti New Yorku, ko ga je začel boleti zob, na levi strani spodnje čeljusti. Vedel je, da ne sme odlašati z obiskom zobozdravnika in se je med potjo ustavil v Oklahomi. Zobozdravnik ga je pregledal in mu predpisal antibiotike. Ko je zapustil ordinacijo, pa so mu usta začela zatekati, počutil pa se je vse slabše. Mislil je, da gre le za simptome zdravil in se ni preveč obremenjeval.

Kmalu je ugotovil, da ne bo zmožen voziti tovornjaka in je poklical svojega brata, ki se je ravno nahajal v bližini. Prišel ga je iskati in ga odpeljal proti domu. Opazil je, da Vladim težko diha in se vse težje premika. Odpeljal ga je v bližnjo bolnišnico, saj je sumil, da je nekaj narobe. Imel je prav.


Partnerka Nataliya še danes ne more verjeti, da se je to zgodilo zaradi zobobola

Zdravniki so s prvim pregledom ugotovili, da je v kritičnem stanju in da zobobol ni bil tako nedolžen, kot se je sprva zdelo. Prepisali so mu močnejše antibiotike in ga dali na dializo. Infekcija v ustih se je nato razširila po celem telesu, prišla v njegovo kri in na pljuča. Morali so ga priklopiti na kisik. Vladimu so bili šteti dnevi. Zdravniki so se borili do zadnjega, ko je v štirih dneh umrl. Storili so vse, kar je bilo v njihovih močeh, a je bila infekcija prehuda.

''Ko se bakterije iz ust razširijo na pljuča, potem pride do resne infekcije, ki povzroči hudo obliko pljučnice, ki je lahko smrtna,'' je povedal zdravnik in dodal, da je imel Vladim tudi diabetes, drugače pa je bil zdrav.  

Nataliya ne more verjeti, da je izgubila partnerja in se še danes spominja zdravnikovih besed: ''Nocoj je zadnja noč, ko je vaš partner še živ. Naredili smo vse kar smo lahko in žal nič ne deluje''.


Nataliya je ostala sama z otrokoma

Ali lahko karies povzroči tudi hujše okužbe?

Velikokrat se lahko pojavi tudi večje gnojno vnetje v okolici obolelega zoba, kar privede do abscesa, to pa pomeni, da se vnetje lahko razširi po celem telesu. Najbolj problematično je vnetje srčnih zaklopk ali pa možganskih open, lahko pa se širi tudi v sklepe, živce in druge telesne organe.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del