Quantcast
Radio1_v_zivo


Začetek Festivala Stare trte v Mariboru
| 13. 9. 2019 9:21
Strnjen festival z vsakodnevnimi dogodki in prireditvami do 22. septembra
Ključne besede:     Festival    Stara trta    dogodki
 Dogajanje se bo zaključilo 22. septembra s 33. Svečano trgatvijo Stare trte.
Dogajanje se bo zaključilo 22. septembra s 33. Svečano trgatvijo Stare trte.

Mojca Juhart iz Zavoda za turizem Maribor - Pohorje o Festivalu Stare trte.
PRENESI DATOTEKO
Mojca Juhart iz Zavoda za turizem Maribor - Pohorje o Festivalu Stare trte.
V Mariboru se danes začenja Festival Stare trte, ki prinaša številne dogodke za ljubitelje, vina, kulinarike in kulture. Vrhunec bo prihodnjo nedeljo, ko bo svečana trgatev najstarejše trte na svetu. Ta je letos bogato obrodila, zato se napoveduje ena od količinsko rekordnih letin.

Festival Stare trte je vinski, kulinarični in kulturni poklon najstarejši trti na svetu, obenem pa predstavlja obiskovalcem bogato vinogradniško in vinarsko tradicijo mesta in regije.

Začel se bo z današnjo predstavitvijo štajerske kulinarike na stojnicah na Grajskem trgu in Trgu svobode, ki jo bodo spremljali vodeni ogledi mestnega jedra in Vinagove kleti, ki je ena največjih in najstarejših klasičnih vinskih kleti v Evropi. Ob vzponu na zvonik Stolnice si bodo obiskovalci lahko ogledali okoliške vinorodne griče, na ladjici na Dravi pa pokušali vina.

V prihodnjih dneh bodo v okviru festivala med drugim 35. Splavarski krst, 20. Praznik ekoloških kmetij ter vodeni pohodi in kolesarski izleti po okoliških gričih, poraslih z vinogradi. Med novostmi je prireditev Okusi najstarejše trte, na kateri bo chef David Vračko pripravil jedi iz listov Stare trte.

Dogajanje se bo zaključilo 22. septembra s 33. Svečano trgatvijo Stare trte. Prvi grozd bo letos odrezal predstavnik z Mariborom pobratenega nemškega mesta Marburg, celoten letošnji pridelek pa bo po napovedih mestnega viničarja in skrbnika Stare trte Staneta Kocutarja najverjetneje mnogo večji od običajnih 35 kilogramov grozdja.

Stara trta je bila posajena ob koncu srednjega veka, ko so Maribor oblegali Turki. Žametovka oz. modra kavčina je s potrjeno starostjo več kot 400 let vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta sveta, ki še vedno rodi žlahtne sadove. Iz njenega grozdja izdelajo vino, ki ga ustekleničijo v stekleničke umetnika Oskarja Kogoja in ga uporabljajo za protokolarno darilo.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del