Radio1_v_zivo


Snaga posluje pozitivno
| 3. 9. 2019 11:40
Po dvigu cen odvoza odpadkov
Ključne besede:     Snaga    poslovanje    cene
V Snagi je še nekaj negativnih številk iz prvih mesecev in iz preteklega leta.
V Snagi je še nekaj negativnih številk iz prvih mesecev in iz preteklega leta.

Direktor mariborske Snage Alan Perc o tem, da po dvigu cen poslujejo pozitivno.
PRENESI DATOTEKO
Direktor mariborske Snage Alan Perc o tem, da po dvigu cen poslujejo pozitivno.
Mariborska javno podjetje Snaga, ki se je po lanski visoki izgubi znašlo v likvidnostnih težavah, po kar 38-odstotnem dvigu cen za odvoz odpadkov maja letos tekoče posluje pozitivno. Ker pa so cene za zdaj dvignili le v Mariboru, enak korak zdaj pričakujejo tudi v primestnih občinah, v katerih Snaga opravlja odvoz odpadkov.

Kot pravi trenutni začasni direktor Snage Alan Perc, sicer tudi prvi mož Energetike Maribor, ki bo na tem mestu do izpeljave razpisa za novega direktorja, si brez nedavnega nujno potrebnega dviga cen v Mestni občini Maribor ne zna predstavljati, kje bi danes bila Snaga.

"S spremembo cene zdaj uspevamo poslovati pozitivno, vemo pa, da je še nekaj negativnih številk iz prvih mesecev in iz preteklega leta. Vsem ostalim občinam smo zato že poslali elaborat za povišanje cen pod istimi pogoji kot smo z majem naredili v Mariboru," je dejal Perc, ki za začasno vodenje Snage ne prejema dodatnega plačila, podjetje pa krije polovico njegove plače v Energetiki.

Kot je še povedal Perc, so se po četrtkovi skupščini podjetja na pobudo mariborskega župana Saše Arsenoviča sestali z župani vseh ostalih občin, ki koristijo njihove storitve, torej občin Starše, Miklavž na Dravskem polju, Pesnica, Kungota, Ruše, Selnica ob Dravi in Lovrenc na Pohorju. Skupaj so jim predstavili stanje in potrebo po tem, da tudi tam cene z oktobrom povišajo.

O tem, za koliko bodo v teh občinah morali plačevati več, je po njegovih besedah težko govoriti vnaprej. To je namreč lahko od občine do občine povsem drugače, saj je odvisno od več različnih pogojev.

"Konec koncev se cene oblikujejo tudi tako, da občine za naslednje leto napovejo približno količino pričakovanih odpadkov, nato pa naredijo poračun v primeru, da količine presežejo ali jih ne dosežejo. V nekaterih občinah so to doslej dobro ocenjevali, v drugih slabše in lahko ima poračun tudi velik vpliv na ceno v naslednjem letu," je še dodal Perc.

Arsenovič je po sestanku s kolegi iz primestnih občin povedal, da je bil ta konstruktiven, na vprašanje, ali so župani pristali na dvig cen, pa da ne gre toliko za strinjanje, pač pa predvsem za enakopravnost občanov Maribora in ostalih lokalnih skupnosti. Župani se tega po njegovih besedah zavedajo, zato je sestanek ocenil kot koristen.

Zadali so si več nalog, med drugim spremembo odloka o statusnem preoblikovanju Snage, določitev novih cen in sklenitev dogovora za v prihodnje, po katerem, podobno kot na energetskem področju, ne bi bilo nujno vselej politično potrjevanje elaborata in sprememb cen, saj to ni vedno enostavno.

"Iščemo poti in možnosti, da bi z našim podjetjem čim bolj učinkovito delali z odpadki, ki jih ustvarimo sami," je dejal Arsenovič, ki je v zadnjem času večkrat pozval k večji osveščenosti ljudi glede ravnanja z odpadki. Ti se morajo po njegovem zavedati, da kamorkoli jih nelegalno odvržejo, jih odvržejo sami sebi in zaradi tega ne bo nič manj stroškov, so pa upravičeno nejevoljni tisti, ki tega ne počnejo.

Snaga, ki je v 94,5-odstotni lasti mariborske občine Maribor, je lansko leto končala z 1,2 milijona evrov izgube, donedavni direktor Cveto Žalik, ki je junija po vseh naporih občine, da ga razreši, odstopil sam, pa je rezultat pripisal prenizkim cenam odvoza odpadkov.

Nova mestna oblast je tudi sama zagotavljala, da dvig cen ni posledica naložbe v sortirnico, pač pa dejstva, da se te niso spremenile od leta 2014, medtem pa je prišlo do realnega dviga stroškov.