Quantcast
Radio1_v_zivo


Novo vodstvo PU Maribor
| 22. 8. 2019 8:18
Trenutno so v iskanju še nekaterih novih vodij
Ključne besede:     Policija    vodje    vodstvo
 Nov direktor Aleksander Thaler, vodja kriminalistov Beno Meglič in komandir Policijske postaje II Simon Belšak.
Nov direktor Aleksander Thaler, vodja kriminalistov Beno Meglič in komandir Policijske postaje II Simon Belšak.

Na Policijski upravi (PU) Maribor se je letos menjalo skoraj celotno vodstvo, a to po besedah novega direktorja Aleksandra Thalerja ne bo bistveno spremenilo načina njihovega dela.

Kot je dejal na  predstavitvi novinarjem, si bodo še naprej prizadevali za čim večjo strokovnost in učinkovitost, hkrati pa ohranjanje človekovega dostojanstva.

Thaler, ki je prej na tej policijski upravi vodil sektor uniformirane policije, je na mestu direktorja mariborske policijske uprave na začetku julija nasledil Danijela Lorbka, ki je bil mesec dni prej premeščen v vodstvo Generalne policijske uprave, kjer opravlja naloge z različnih področij dela policije, med drugim tudi migracij.

Na začetku avgusta je vodenje sektorja mariborske kriminalistične policije prevzel Beno Meglič, pred dnevi pa je novi komandir policijske postaje Maribor II postal Simon Belšak.

Thaler je danes spomnil, da je območje mariborske policijske uprave eno večjih v Sloveniji, saj sega vse do meje z Avstrijo in Hrvaško, zato je njihovo delo "zelo raznoliko in zahtevno". Varnostne razmere je ocenil kot stabilne, saj ni večjih izstopanj, razen povečanih nezakonitih migracij, kar velja tudi za druge dele države.

"Moja velika želja oziroma osnovno izhodišče je, da smo najprej človek sočloveku, zatem pa policisti," je dejal. Dodal je, da policija kot represiven organ včasih mora uporabiti tudi kakšno prisilo, a ob tem ostaja njeno delovanje strokovno in zakonito, pa tudi transparentno. Javnost pa se mora zavedati, da zaradi interesa preiskave v določenih trenutkih ni mogoče vsega povedati.

Dosedanji komandir policijske postaje Maribor I Meglič je vodenje mariborskih kriminalistov prevzel po odhodu Roberta Munde po aferi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Po uradnih navedbah zamenjava ni neposredno povezana z dogodkom, pač pa naj bi bila premestitev potrebna zaradi delovnih potreb in izboljšanja organizacije dela ter učinkovitosti in operativnosti policijske uprave.

"Vizija mojega dela je uspešno nadaljevanje dela PU Maribor na področju kriminalitete," je na današnji predstavitvi povedal Meglič. Kot prednostna področja je navedel pregon tihotapcev nezakonitih migrantov, preprodajalcev prepovedanih drog in premoženjske kriminalitete, medtem ko stanje gospodarske kriminalitete glede na ugodno gospodarsko klimo ocenjuje za neizstopajoče.

Najodmevnejši primer, ki ga je nasledil, je še vedno trajajoča preiskava junijskega napada na mariborsko sodnico Danielo Ružič, kjer pa kriminalisti, kot je dejal, še dopolnjujejo kazensko ovadbo. "Še izvajamo aktivnosti s tem v zvezi," je dejal.

V vrhu mariborske policije ostaja odprtih še nekaj drugih vodilnih mest, med drugim vodje policijske postaje Maribor I. Tu postopki imenovanja še tečejo, po ocenah Thalerja pa bodo do konca leta zapolnjena tudi ta mesta.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del