Radio1_v_zivo


Viralno | 19. 8. 2019 8:20
(GROZLJIVO) Bo ta mamica res izgubila skrbništvo nad hčerko?! Razlogi sodišča so bizarni in šokantni!
Američanka naj bi bila po mnenju sodišča neprimerna za vzgojo svoje hčerke
Ključne besede:     Bethany Vierra    skrbništvo    Savdska Arabija

Američanka Bethany Vierra je 32-letna mamica, ki se je leta 2011 preselila v Savdsko Arabijo, saj je dobila zaposlitev na tamkajšnji univerzi. Kmalu zatem je spoznala svojega zdaj že bivšega moža, v zakonu pa se jima je rodila deklica Zaina. Nedavno sta se ločila, potem pa je Bethany zaprosila za skrbništvo za svojo hčerko. A sledil je velik šok za mamico. Sodišče v Savdski Arabiji je namreč konec prejšnjega meseca odločilo, da Bethany ni dovolj dober starš in je tako neprimerna za vzgojo male Zaine, kot razlog pa so navedli zelo bizarne razloge.


"Bethany Vierra je nova v islamu in je tujka v naši državi, zato je še vedno v fazi sprejemanja običajev in tradicij naše vzgoje. Deklica mora biti izpostavljena tem običajem in tradicijam že v zgodnjih letih," je svojo odločitev argumentiral sodnik Abdul-Ellah ibn Mohammed al-Tuwaijri.

 

Bethany s hčerko, bivšim možem in mamo. Kot dokaz, da je Bethany neprimerna mati, je odvetnik njenega bivšega moža predložil materine objave na družbenih omrežjih, ki naj bi kazale na to, da "Američankin življenjski stil ni v skladu z islamom ter so objave polne golote, mešanja obeh spolov ter drugih dejanj, ki niso v skladu z našo vero, tradicijami in običaji."

 


Sodišče je zmotila tudi materina udeležba na ameriškem festivalu Burning Man, za katerega so v sodnih zapisih zapisali, da je "najbolj čuden festival na svetu, saj so udeleženci oblečeni v čudna, nora oblačila in plešejo celo noč."

Zagovornik Bethany je skušal sodišču dokazati, da je pravzaprav bivši mož tisti, ki je neustrezen starš, saj naj bi užival droge ter bil pogosto tudi verbalno nasilen.

Sodnik se je na koncu odločil, da skrbništvo nad Zaino dodeli dekličini babici v Savdski Arabiji, ki živi skupaj s svojim sinom, očetom deklice.  

Odzivi na sodnikovo odločitvijo so burni in večina zahodnega sveta je na strani Bethany. Odzvala se je tudi raziskovalka na področju človekovih pravic pri Human Rights Watch, Rothna Negum, ki meni, da gre pri primeru za "izključno moške sodnike, ki so bolj usposobljeni za šeriatsko pravo, kot pa tisto, kar je v otrokovem interesu."

 Bethany naj bi po poročanju CNN trenutno zbirala potrebno dokumentacijo za pritožbo, proti njej pa naj bi bil izdan tudi nalog za aretacijo, saj naj bi bivšemu možu in očetu Zaine onemogočala obiske. Njeni starši, ki živijo v Washingtonu so za CNN povedali, da se bojijo, da zaradi sodniške odločitve ne bodo več videli svoje hčerke in vnukinje, saj se mamica zagotovo ne bo vrnila v domovino brez otroka.