Quantcast
Radio1_v_zivo


Mislil, da ga je v nogo pičil komar, a se je motil! Teden dni kasneje odide na dopust, ko se v nekaj urah zgodi nepričakovano
Uporabna vsebina | 8. 8. 2019 10:14
Celulitis je resno kožno obolenje, saj se okužba lahko hitro razširi po limfnih žilah in krvnem obtoku ter tako prizadene celo telo
Ključne besede:     celulitis    okužba    bakterija    noga    Slovenec    pik    komar    bolečina    koža    obolenje
Izraz celulit (pomarančasta koža) se pogosto zamenjuje s celulitisom.

33-letni Slovenec je dober teden dni nazaj, v soboto 27.7. na nogi, pri gležnju opazil, da ga je nekaj pičilo. Sprva je smatral, da je šlo za komarji pik in se nič hudega sluteč popraskal. Takrat so se stvari zapletle. Ko je želel stopiti na nogo, je bila bolečina neznosna. Temu ni posvečal prevelike pozornosti in celo mislil, da gre za podkožni mozolj.

Ko se je naslednji dan v nedeljo zbudil, pa je začel opažati, da vse težje hodi in je bolečina vse hujša. Odločil se je, da preventivno obišče zdravnika.


Mislil, da ga je pičil komar ali ima zgolj podkožni mozolj

Zdravnik je po pregledu dejal, da to zagotovo ni le nedolžen pik komarja ali mozolj, ampak je stvar malce bolj resna. Gre za okužbo imenovano celulitis. Pripisal mu je bolniško, jemanje antibiotikov in 4 dni počivanja, s čim manj obremenjevanja noge. 

Po tednu dni se stanje izboljša, rdečica in bolečina izgine


Po tednu dni jemanja antibiotikov je rdečica skoraj izginila, prav tako bolečina

Ko je zaključil z jemanjem antibiotikov, se je stanje izboljšalo. Rahla rdečica je ostala, a videti je bilo, da se rana dobro celi. Vikend je tokrat minil brez bolečin in začel je z dopustom. Razmišljaj je, da bi šel v hribe, pa se je tukaj zgodba zapletla.

Po tednu dni, ko je noga že čisto okrevala, se je v ponedeljek zjutraj pred odhodom v hribe zopet pojavila bolečina. Bila je neznosna, pa je menil, da je morda dobro, da se malce razhodi in gre vsaj na krajši sprehod. Bolečina se je le še stopnjevala in čas je bil, da zopet obišče zdravnika. 


Bolečina je bila neznosna. Sprva je bila leva noga le zatečena, čez nekaj ur pa se je rdečica razširila 

Vzeli so mu kri in ugotovili, da ni vneto, ima pa bakterijsko okužbo imenovano celulitis. Zdravnik mu je zopet pripisal antibiotike, tokrat močnejše in mu svetoval še več počitka, da ne pride do resnejših zapletov. Izraz celulit (pomarančasta koža) se pogosto zamenjuje s celulitisom. Toda celulitis je posledica okužbe kože in podkožnega tkiva. Gre za vnetje, ki ga lahko povzročijo različne bakterije ali glivice.


Celulitis je resno kožno obolenje, saj se okužba lahko hitro razširi po limfnih žilah in krvnem obtoku ter tako prizadene celo telo

Celulitis je akutna bakterijska okužba kože in podkožnega tkiva, ki jo najpogosteje povzročajo bakterije streptokoki ali stafilokoki
. Kaže se z bolečino, hitro napredujočo rdečino (eritemom) in oteklino (edemom). Lahko se pojavita tudi vročina in povečane regionalne bezgavke (limfadenopatija). Celulitisa ne smemo menjati s celulitom, ki je kozmetična in ne bolezenska sprememba kože. Okužba se najpogosteje pojavlja v spodnjih okončinah (noge) in je tipično na eni stran.


Včasih se pojavijo rdeče pikice ali pa mehurčki oziroma večji tekočinski mehurji


Celulitis je resno kožno obolenje, saj se okužba lahko hitro razširi po limfnih žilah in krvnem obtoku ter tako prizadene celo telo. Do tovrstnega zapleta pride kar pri 30 % bolnikov s celulitisom.


Najpogostejši povzročitelji so bakterije, ki se lahko zelo hitro razširijo in prizadenejo večje področje

Izločajo namreč encime, ki preprečuje tkivu, da bi omejilo okužbo. Prav tako je možna glivična okužba. Največkrat gre za povzročitelje, ki so sicer del normalne kožne flore. Do okužbe navadno pride v predelu brazgotin po opeklinah, manjših poškodbah, odrgninah, razjedah, operativnih posegih ali na povsem nepoškodovani koži. Povečano dovzetnost do celulitisa lahko zasledimo pri bolnikih z zmanjšano obrambno sposobnostjo organizma in slabo prehrano. Prav tako se nagnjenost do tovrstne okužbe kaže pri bolnikih, pri katerih poteka kakršnokoli zdravljenje z zdravili v obliki injekcij.

Znaki: 

- zvišana telesna temperatura

- mrzlica

- povišan srčni utrip

- glavobol

Obisk pri zdravniku je nujen! Bolnik mora počivati in si nelagodje dodatno lajšati s hladimo obkladki.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del