Quantcast
Radio1_v_zivo


NAJKRAJŠI test inteligence na svetu: Samo TRI vprašanja, a 80 odstotkov ljudi ODGOVORI NAROBE!
Kvizi in testi | 30. 7. 2019 10:22
Sedaj imaš možnost, da preveriš, kako inteligenten si!
Ključne besede:     test    kviz    neverjetno    inteligenca    pamet    rešitev    uganka    smeh    zabava    preveri    
Celo nekateri študenti s prestižnih univerz ne znajo pravilno odgovoriti!

 

Si si kdaj zaželel preizkusiti, kako inteligenten si v resnici? Pa so ti bili do sedaj vsi testi predolgi? No, sedaj ti ni treba več skrbeti. Po mnenju strokovnjakov je ta test s tremi vprašanji idealen, da preveriš, kako pameten si v resnici. Test je sestavljen iz treh matematičnih vprašanj in ne bi ti smel vzeti preveč časa, da ga rešiš. Test je že leta 2005 sestavil profesor Shane Frederick, nedavno pa se je znašel na spletu in hitro zaokrožil, saj ga mnogi želijo rešiti in preveriti svoj IQ.

Profesor je 14 let nazaj test dal rešiti 3.000 študentom in celo nekateri, ki so takrat obiskovali fakultete kot sta Yale in Harvard, so imeli težave pri pravilni rešitvi vseh treh vprašanj. Po podatkih naj bi uspelo vsa tri pravilno rešiti samo 17 odstotkov vprašanih. PREIZKUSI SE TUDI TI, odgovore na vprašanja pa preveri šele potem, ko imaš zapisane svoje rešitve.

 

 1. Lopar in žogica skupaj staneta 1 € in 10 centov. Lopar stane 1 € več kot žogica. Koliko stane žogica?
 2. Če petim strojem vzame pet minut, da izkopljejo pet jam. Kako dolgo potem vzame stotim strojem, da izkopljejo sto lukenj?
 3. V jezeru so lokvanji. Vsak dan se njihova površina podvoji. Če vzame lokvanju 48 dni, da prekrije celotno jezero, kako dolgo potem potrebuje, da prekrije pol jezera?

 

 

To so torej ta tri vprašanja. No, in profesor Frederick je razložil, da so ta vprašanja težka prav zato, ker delujejo tako preprosta. Vsaj tako misliš. Mogoče si misliš, da boš hitro prišel do rešitve in verjetno so tvoji rezultati naslednji:

 1. 10 centov
 2. 100 minut
 3. 24 dni

 


No, tako odgovarjajo vsi. To so trije najbolj pogosti odgovori, ki pa so NAPAČNI! Pravilni so naslednji:

 1. 5 centov
 2. 5 minut
 3. 47 dni

Pa da ti razložimo, če ti seveda sedaj ni nič jasno.

 1. Recimo, da žoga stane x. potem pa lopar stane 1 € več, to pomeni x +1. torej, imamo lopar + žogica = X + (X+1) = 1.1 €, ker skupaj seveda staneta 1.10 €. To pomeni, da je 2X+1 = 1.1, potem gre tako, da je 2X = 0.1, X je torej 0.05. To pomeni, da žogica stane 0.05 €, medtem ko lopar stane 1.05 €.
 2. Če petim strojem vzame pet minut, da skopljejo pet jam, to pomeni, da 1 stroj potrebuje pet minut, da naredi eno jamo (vsak stroj naredi jamo v petih minutah). Če imamo 100 strojev, ki kopljejo skupaj, potem vsak stroj naredi jamo v petih minutah. Torej bo 100 jam nastalo v petih minutah.
 3. Vsak NASLEDNJI dan se površina lokvanja na jezeru podvoji. Torej, vsak prejšnji da je bila površina jezera za polovico manjša od tega dne. Torej, če je 48. dan jezero prekrito v celoti, je bilo 47. dan prekrita polovica jezera.

 

Ti je sedaj jasno? V KOMENTARJIH NAM ZAUPAJ, če ti je uspelo rešiti pravilno, brez pomoči.

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del