Quantcast
Radio1_v_zivo


Vse je pripravljeno na gradnjo hitre ceste
| 19. 7. 2019 11:40
Gradnja hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec je ocenjena na 674,7 milijona evrov
Ključne besede:     Velenje    hitra cesta    Dars    Slovenj Gradec    Dars
cesta
Postopki za začetek gradnje hitre ceste iz Velenja proti Slovenj Gradcu so se začeli.

Na Ministrstvu za infrastrukturo so potrdili investicijski program za odsek hitre ceste Velenje-Slovenj Gradec, po katerem je naložba v ta odsek ocenjena na 674,7 milijona evrov brez davka. Dars bo še ta mesec objavil razpis za izvedbo prvih gradbenih del na tej trasi, in sicer na območju priključka Gaberke.

 

Medtem tečejo tudi že postopki za izbiro izvajalca prvih gradbenih del na trasi Velenje-Slovenj Gradec. Na tej trasi so kot tri možne lokacije, kjer bi se gradnja lahko začela že letos, bile določene lokacije Gaberke, Škale in Podgorje pri Slovenj Gradcu. Postopki so najdlje za območje priključka Gaberke, ki je tudi ena od pomembnejših lokacij, saj so tam predvidena predvsem večja zemeljska dela in izgradnja dostopne ceste do velenjskega rudnika, kamor bi odvažali viške materialov.


Po pojasnilih Darsa je za območje Gaberke projektna dokumentacija za izvedbo del pripravljena in predana v recenzijo. Za to lokacijo je izdelana tudi projektna dokumentacija za pridobitev mnenj in gradbenega dovoljenja, na ministrstvo za okolje in prostor pa je posredovana vloga za prvo delno gradbeno dovoljenje. Projektna dokumentacija za izvedbo del na ostalih odsekih je v izdelavi.Potem ko je ustavno sodišče nedavno odločilo, da uredba o državnem prostorskem načrtu za prvi odsek severnega dela tretje razvojne osi, to je odsek Šentrupert-Velenje, ni v neskladju z ustavo, pa so intenzivno stekli tudi postopki za ta odsek. Pogodba za projektiranje tega odseka, vredna okoli 11,5 milijona evrov, je bila podpisana 21. junija.

 

Trenutno za odsek Šentrupert-Velenje izvajajo tudi aktivnosti v povezavi z odkupovanjem objektov, predvidenih za rušenje, ter cenitve gozdnih zemljišč oziroma zemljišč, na katerih je bila parcelacija že zaključena. Zaključujejo tudi arheološke raziskave in pridobivajo okoljevarstveno soglasje.