Radio1_v_zivo


Poslušalec Beno šel z družino na Krk in prejel klic, ki ga je vrgel na rit: ''Pridite čimprej domov! Slabo vam bo, ko izveste tole ...''
Uporabna vsebina | 19. 7. 2019 3:45
Zaradi objavljanja slik z dopusta, so Benotu vlomili v hišo
Ključne besede:     dopust    slike    facebook    rop    družina    Beno    Krk    vlom    počitnice    splet
Ne objavljaj slik z dopusta, sploh, če doma ni nikogar (slika je simbolična)

Čas dopustov je tu in večina ljudi gre za nekaj dni ali tednov na morje ali v hribe. Takrat je dom prazen in prava tarča za nepridiprave, ki prežijo na tiste ''dopustnikarje,'' ki veselo na družbena omrežja objavljajo slike z dopusta.

Če tudi ti rad na splet objavljaš fotografije, kot so novi avto, slike iz notranjosti hiše, se pohvališ z lepim nakitom in podobno, potem vedi, da se zna v času tvoje odsotnosti zgoditi ''nenajavljen obisk,'' ki ga ne boš vesel, ko se vrneš domov.Da boš dom dobro zaščitil, bo najbolje, da v času odsotnosti od doma, na splet ne objavljaš fotografij. S tem si ne delaš usluge, ampak javnosti pokažeš, da si s celotno družino na dopustu in je dom prazen. Nepridipravi pa kaj hitro to izvohajo preko tvojega profila in zgodi se rop. Nič ni narobe, če slike objaviš potem, ko že prideš z dopusta, a ne počni tega, ko si tam, sploh, če nimaš sorodnikov ali sosedov, ki bi popazili na tvoj dom.

Zgodbo nam je zaupal tudi poslušalec Beno, ki je lani z družino 10 dni dopustoval na Krku. Tako on kot njegova žena in dva otroka, pa so vseh 10 dni preko spletnih omrežjih, kot sta Facebook in Instagram delili prelepe trenutke s plaže, notranjosti apartmaja in se celo pohvalili, kako uživajo na barki.  

Predzadnji dan me je poklical brat in mi rekel, da se je peljal mimo moje hiše in videl, da vrata nekam čudno stojijo ter da je steklo okna zraven počeno. Stopil je do hiše in videl, da so vrata čisto poškodovana ter da so mi vdrli. Ko je vstopil, pa mu je bilo jasno čisto vse. Hiša je bila dobesedno obrnjena na glavo in ne samo, da so mi ukradli televizijo, moj in ženin računalnik, računalnike otrok, ženin nakit, precej dragocenih predmetov, ampak so mi večino pohištva tudi poškodovali. Celo našli so nekaj denarja, ki sem ga imel spravljenega v kuverti, v predalu domače pisarne. Iz garaže so nam odpeljali draga kolesa in celo moj motor. Ne znam vam opisati občutka, kako golo se počutiš, ko veš, da je bil nekdo v tvojem domu, brskal po tvojih intimnih stvareh in ti povrhu vsega še vse uničil. Grozljivo. Zavedam se, da smo krivi sami, ker smo nenehno objavljali fotografije z dopusta, češ, kako lepo nam je in kaj vse si lahko privoščimo. Več kot očitno so roparji vedeli, v katero hišo je treba iti. Mislil sem, da se to dogaja le v filmih, pa sem na lastni koži doživel, da ni res.

Čeprav je imel Beno alarmne sisteme, pa so jih nepridipravi nekako pretentali oz. kot nam je še povedal Beno, so mu jih uničili ter mu tudi tu povzročili kar nekaj materialne škode. Sedaj želi vsem sporočiti, da tovrstno početje ni le en ''larfiari'' in se ne dogaja le v filmih. Lahko se zgodi vsakomur. 


Zgodilo se je tudi že takrat, ko so bili ljudje na pogrebu ali poroki in so nepridipravi izkoristili priložnost ter dodobra oropali domove.