Quantcast
Radio1_v_zivo


V Ljubljani že 9 lokacij merjenja hitrosti
| 16. 7. 2019 5:38
Novi ohišji (radar) sta na Opekarski cesti in na Samovi ulici
Ključne besede:     Ljubljana    občina    radar    ohišje
Lokaciji merjenj sta označeni s tem znakom

Sistem nadzora hitrosti prometa v Ljubljani širijo z dvema novima ohišjema, v katerih bosta izmenično nameščeni samodejni merilni napravi, ki jih sicer uporabljajo tudi na dosedanjih lokacijah. Osnovni namen izvajanja meritev hitrosti je izključno izboljšanje prometne varnosti, in ne polnjenje proračuna, saj vozniki prevečkrat pozabljajo, da je ravno prevelika hitrost pogost vzrok prometnih nesreč.
Merilne naprave nameščajo na prometno obremenjene lokacije, v bližino vzgojno-izobraževalnih ustanov ter na šolske poti. "Število merilnih naprav ostaja enako kot doslej (dve napravi), saj je naš edini namen izboljšanje prometne varnosti in ne polnjenje proračuna," pojasnjujejo na Mestni občini Ljubljana.

Novi ohišji so namestili na
Opekarski cesti pri hišni številki 11 in na Samovi ulici pri hišni številki 9, v sistem nadzora pa ju bodo vključili v sredo, 17. julija 2019. Lokaciji merjenj sta označeni z znakom za obveščanje o izvajanju meritev hitrosti, ki označujejo bližino mesta, kjer so nameščene stacionarne naprave za odkrivanje in dokazovanje presežene najvišje hitrosti.
Širitev sistema stacionarnih samodejnih merilnih naprav je eden od trajnostnih ukrepov Mestne občine Ljubljana, s katerimi želijo zagotoviti večjo varnost v prometu. Tovrstni nadzor predvideva tudi Resolucija o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa za obdobje od 2013 do 2022.
Pri izbiri lokacij novih dveh ohišij so upoštevali predloge Policije, Četrtnih skupnosti ter Priporočila za učinkovito izvajanje nadzora hitrosti Javne agencije RS za varnost prometa, saj gre za prometno obremenjene lokacije v bližini vzgojno izobraževalnih ustanov oziroma šolskih poti.
V Ljubljani že 9 lokacij merjenja hitrosti
Ohišja za samodejne merilne naprave so leta 2017 najprej postavili na Roški, Celovški, Dolenjski in Slovenski cesti, lani smo dodali še tri lokacije: na Zadobrovški cesti, na Cesti Dolomitskega odreda in na Slovenčevi ulici, letos pa sistem dopolnjujejo še z lokacijama na Opekarski in Samovi ulici.
Opažajo, da je na cestah, kjer so postavljena ohišja za merilne naprave, manj prekoračitev hitrosti, oziroma se njihovo število zmanjšuje.
V Ljubljani izvajajo številne aktivnosti za zagotavljanje prometne varnosti vseh udeležencev v prometu, posebno pozornost pa posvečajo ranljivim skupinam, kot so pešci, otroci, starejši in osebe z oviranostmi. Tako mestni redarji kot tudi člani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL izvajajo številne preventivne aktivnosti, katerih cilj je zagotavljanje varnosti na naših cestah.
Župan Zoran Janković je kot prvi župan v Sloveniji podpisal tudi Zavezo z javno podporo aktivnostim Vizije 0 zavoda Varna pot.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del