Radio1_v_zivo


Zanimivo | 9. 7. 2019 12:45
Če imaš informacije o teh treh Slovencih, lahko dobiš do 15 MILIJONOV nagrade
Mihael Karner velja za eno najbolj iskanih oseb v ZDA
Ključne besede:     Mihael Karner    Alenka Karner    Matevž Karner    ZDA    nagrada    informacije
Alenka, Mihael in Matevž. Vsi Karner. (FOTO: state.gov)

Nedolgo nazaj je Ameriški urad za boj proti drogam (DEA) razpisal nagrado za kakršne koli informacije o treh Slovencih, osumljenih trgovine s prepovedanimi drogami: Mihaelu Karnerju, Alenki Karner in Matevžu Karnerju. Za prvega v razpisu navajajo, da gre za slovenskega trgovca z drogami, ki naj bi bil odgovoren za proizvodnjo in distribucijo anaboličnih steroidov po Ameriki ter  tudi preko 200 različnih spletnih strani. Pomagala naj bi mu njegova žena Alenka ter brat Matevž.

Karner je na seznamu narkokraljev, ameriški organi pregona pa njega in njegovo družino preganjajo že dolga leta. Karner naj bi od leta 2000 vodil globalno mrežo za distribucijo prepovedanih anaboličnih steroidov, s čimer naj bi protipravno pridobil okrog 50 milijonov dolarjev.

 Leta 2010 so zakonca Karner v Avstriji aretirali ter obtožili pranja denarja ter razpečevanja steroidov. ZDA so zahtevale njuno izročitev, a sta bila iz avstrijskega zapora izpuščena po plačilu varščine v višini milijon evrov.
Zakonca sta se nato odpravila v Slovenijo, kjer naj bi živela še danes. V Sloveniji proti Karnerjevim sicer ne teče noben postopek in naj bi po poročanju nekaterih ameriških medijev Karner še vedno nemoteno posloval s tujino, Slovenija pa z ZDA nima podpisanega sporazuma o izročanju.


DEA je zato razpisala nagrado v zameno za uporabne informacije o treh osumljencih. Za vsakega od trojice ponujajo kar 5 milijonov dolarjev nagrade, razpis pa je objavljen na spletni strani ameriškega zunanjega ministrstva.