Quantcast
Radio1_v_zivo


Kritike na račun nove podobe
| 28. 6. 2019 10:47
Promenada Lent sameva kot še nikoli
Ključne besede:     Maribor    Lent    promenada
 “Takšnega Festivala Lent si Mariborčani ne zaslužimo,” je ogorčena svetniška skupina  Andreja Fištravca.
“Takšnega Festivala Lent si Mariborčani ne zaslužimo,” je ogorčena svetniška skupina Andreja Fištravca.

Novo podobo promenade na nabrežju Drave v okviru letošnjega Festivala Lent, ki namesto kulinarične ponudbe odpira pogled na reko, je javnost sprejela z mešanimi občutki. Enim je všeč večja prehodnost, drugi pogrešajo značilen vonj po čevapčičih. Obiskovalcev je po prvih ocenah organizatorja manj kot lani, a predvsem ker ni glavnega odra na Dravi.

Na promenadi, ki je doslej služila kot osrednje sprehajališče obiskovalcev festivala, je letos manj kulinarične ponudbe, saj ni šotorov in stojnic s hrano, ki so jih prejšnja leta postavljali med cesto in reko. Mestna uprava pod novim županom Sašo Arsenovičem se je namreč zavzela, da festival, ki nosi ime po rečnem nabrežju, nudi obiskovalcem pogled na reko.

Tako je zdaj dogajanje na Lentu zgoščeno ob Vodnem stolpu, kjer je manjši oder na Dravi, in ob Hiši Stare trte, kjer je drugi oder, vmes pa so le stalni gostinski lokali. Osrednje festivalsko prizorišče je na Trgu Leona Štuklja višje v mestu, zato se obiskovalci bolj porazgubijo po Mariboru kot prejšnja leta, ko je večina festivalskega programa potekala na Lentu.

Že vse od začetka letošnjega festivala pred tednom dni se na družbenih omrežjih krešejo mnenja, kaj je bolje. "Vse od prvega festivalskega večera na nas letijo vprašanja in kritike ogorčenih Mariborčanov, ki nas sprašujejo, zakaj smo jim odvzeli druženje ob reki," je za časnik Večer pred dnevi povedal prvi mož festivala, direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Kritikam se je pridružila politična opozicija. "Takšnega Festivala Lent si Mariborčani ne zaslužimo," je ogorčena svetniška skupina prejšnjega župana Andreja Fištravca. Kot je danes povedal vodja svetniške skupine Saša Pelko, spletne ankete kažejo, da so bile spremembe nepremišljene. "Jasno kažejo, da županstvo ne deluje v skladu z voljo ljudi," je prepričan.

Na občini odgovarjajo, da so z ekipo Narodnega doma skupaj določili prostorske spremembe na Lentu. "Skupen dogovor je bil, da se stojnice in ves 'objektni' program premakne na severno stran ulice na območja obstoječih parkirišč z namenom, da se omogoči nemoten pogled na reko. Zavedati se moramo, da urejamo Festival Lent, ki že v imenu karakterizira nabrežje, reko in pristan," so sporočili.

Kritike so letele na občino tudi zaradi tega, ker so ljudje prazni prostor na promenadi izkoristili za parkiranje avtomobilov. Zato so minuli konec tedna odredili popolno zaporo ceste med Sodnim in Vodnim stolpom za čas festivala. "Lent je torej tekom festivala brez avtomobilov, za kar je uveden tudi poostren nadzor," pravijo na občini.

V prihodnjih letih naj bi Dravsko nabrežje v Mariboru doživelo celovito prenovo. V ta namen je občina ta teden objavila javni natečaj za ureditev območja, za katerega bo ideje zbirala do konca avgusta.

V Fištravčevi svetniški skupini, ki ima v 45-članskem mestnem svetu tri sedeže - med njimi ni Fištravca -, se bojijo, da bo občina s tem izgubila možnost prenove Lenta v okviru mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). Spomnili so, da je bila za to že leta 2009 najdena arhitekturna rešitev. "Očitno ta novi občinski oblasti ni všeč, čeprav je bila izbrana na mednarodnem arhitekturnem natečaju. Strah me je, da bomo zaradi teh kapric zamudili razpis za CTN in izpadli iz igre za 7,5 milijona evrov evropskih sredstev," je dejal Pelko.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del