Quantcast
Radio1_v_zivo


Kolesarji na cestah
| 18. 6. 2019 13:11
V Velenju so s posebnimi zarisi pridobili nekaj novih kolesarskih površin
Ključne besede:     kolesarji    Velenje    pot    cesta
Velenje
Novo kolesarsko pot so uredili tudi na Aškerčevi cesti v Velenju.

V Velenju so v teh dneh zarisali kar nekaj novih kolesarskih površin v obliki kolesarskega pasu na cestišču. Na takšen način so kolesarske površine pridobili na Aškerčevi in Stanetovi cesti ter v Šaleku. Za ureditev pomožnega kolesarskega pasu je bilo potrebno spremeniti tudi prometni režim na cesti.

 

Ceste nimajo več ločilne prekinjene črte, ki ločuje vozna pasova. To je posledica ureditve dveh pomožnih kolesarskih pasov širine 1,25 metra. Kljub takšni označitvi pa lahko vozniki motornih vozil pri izogibanju nasproti vozečim vozilom vseeno uporabijo površino, namenjeno kolesarjem, saj jim to dopušča robna prekinjena črta, ki omejuje pomožni kolesarski pas. Zarisi še niso v celoti končani, saj je potrebno zarisati še piktograme kolesarjev na rdečo podlago.

 

To je novost, ki jo večina Velenjčanov ne pozna. Motorna vozila morajo voziti ob desnem robu vozišča, kar pomeni, da se vozijo tudi po kolesarskem pasu. Vožnja poteka enako kot prej, le da morajo vozniki upoštevati, da gre za kolesarski pas na vozišču in da imajo kolesarji prednost!