Quantcast
Radio1_v_zivo


Za ohranitev statusa Ptuja kot samostojnega središča
| 11. 6. 2019 10:20
Župani Spodnjega Podravja podprli prizadevanja
Ključne besede:     Ptuj    župani    status
Župani Spodnjega Podravja so na ponovnem srečanju na Ptuju podprli zahtevo ptujskega mestnega sveta za ohranitev statusa Ptuja kot samostojnega središča nacionalnega pomena. Po besedah županje Nuške Gajšek nikakor ne pristajajo na opredelitev mesta kot središča regionalnega pomena ali celo "somestja" z Mariborom.

S tem so župani Spodnjega Podravja podprli sklep ptujskega mestnega sveta na izredni seji pred tednom dni, na kateri je ta zahteval od države, da Ptuj v strategiji prostorskega razvoja Slovenije 2050, ki ga pripravlja ministrstvo za okolje in prostor, opredeli kot samostojno središče nacionalnega pomena. To pomeni, da Ptuj ohrani status, ki ga je imel že v sedanji strategiji iz leta 2004.

Podporo so župani v tej točki dali brez razprave, manj soglasni pa so bili glede projekta celovite oskrbe vodovodnega sistema v Spodnjem Podravju. Po dolgi razpravi, ki je razgalila predvsem nesoglasja glede delitve stroškov projekta med občinami, so na koncu vendarle podelili pooblastilo Komunalnemu podjetju Ptuj za izvedbo javnega naročila za izbiro izvajalca za izdelavo projektne dokumentacije.

Po besedah direktorja tega podjetja Janka Širca je treba čim prej začeti s postopkom, če želijo "ujeti kakršen koli vlak za evropska ali državna sredstva". Točne vrednosti projekta sicer še ne more opredeliti, saj se po novem načrtuje izgradnjo okoli 250 kilometrov omrežja. Prej, ko je bilo načrtovanih 160 kilometrov vodov, se ga je ocenjevalo na 34 milijonov evrov.

Za projektno dokumentacijo bodo po ocenah Širca morali odšteti okoli milijon evrov. Nekateri predstavniki občin so pred izvedbo tega postopka zahtevali podpis dogovora med župani o točnih deležih sofinanciranja in natančne opredelitve načrtovanih del v posameznih občinah, ki so jim jih v komunalnem podjetju tudi obljubili. "Pričakujem, da bodo župani na koncu sprejeli razumno odločitev in da bo obveljala določena mera solidarnosti, da bomo ta sistem še naprej peljali skupaj," je po glasovanju dejal Širec.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del