Quantcast
Radio1_v_zivo


Snaga z novimi nadzorniki
| 5. 6. 2019 9:11
Na zahtevo župana Saše Arsenoviča
Ključne besede:     Snaga    nadzorni svet    župan
 Mariborska Snaga je že nekaj časa v likvidnostnih težavah, ki so jih mestni svetniki konec aprila omilili z dvigom cen.
Mariborska Snaga je že nekaj časa v likvidnostnih težavah, ki so jih mestni svetniki konec aprila omilili z dvigom cen.

Mariborsko javno podjetje Snaga ima od torka, ko je sodišče po korespondenčni seji skupščine podjetja tudi uradno v sodni register vpisalo spremembe, nov nadzorni svet. Razrešitev štirih prejšnjih članov in imenovanje novih so izpeljali na zahtevo župana Saše Arsenoviča, potem ko stari nadzorniki niso razrešili direktorja Cveta Žalika.

Kot je razvidno iz sklepa sodišča, objavljenega na spletni strani Ajpesa, je mandat prvemu nadzorniku Mateju Smrekarju in članom nadzornega sveta Vilibaldu Šabedru, Mirku Šprinzerju in Nataši Petek, ki so bili vanj imenovani v času prejšnjega župana Andreja Fištravca, potekel 14. maja, od takrat pa so v njem novi člani Zorica Zajc Kvas, Viljem Pozeb, Stojan Auer in Damijan Škrinjar.

Prejšnji nadzorni svet Snage na majski seji ni razrešil direktorja Cveta Žalika, je pa, v skladu s sklepom mestnega sveta naročil izvedbo revizije poslovanja. Arsenovič se je zato, kot je napovedal že na nedavni izredni seji mestnega sveta, odločil poslati zahtevo za sklic skupščine podjetja in hkrati posredoval korespondenčni sklep o razrešitvi nadzornega sveta.

Pričakovati je, da bo novi nadzorni svet v kratkem odločal o razrešitvi Žalika ter imenoval krizno upravo. Po pisanju Večera naj bi začasno za tri mesece vodenje družbe prevzel Alan Perc, sicer prvi mož Energetike Maribor.

Kot še dodaja časnik, še ni jasno, na kakšen način bodo razrešili Žalika, obstaja pa precejšnja verjetnost, da iz krivdnih razlogov. V tem primeru ne bo upravičen do izplačila odpravnine v višini šestih plač, kolikor mu pripada po pogodbi.

Mariborska Snaga je že nekaj časa v likvidnostnih težavah, ki so jih mestni svetniki konec aprila omilili z dvigom cen odvoza odpadkov. Ob tem so tako v podjetju kot na občini zatrjevali, da dvig cen ni posledica naložbe v sortirnico, pač pa dejstva, da se te niso spremenile od leta 2014, medtem pa je prišlo do realnega dviga stroškov.

Da lanske izgube ne gre pripisati projektu sortirnice, pač pa prenizkim cenam odvoza odpadkov, je na marčevski izredni seji odbora za komunalo zagotavljal tudi Žalik.

Čeprav so na aprilski seji podprli podražitev, je bila večina svetniških skupin kritična do vodstva javnega podjetja in je podprla skorajšnjo skupščino ter iskanje odgovornosti za sedanje stanje vseh tistih, ki so ga povzročili.

Mestni svet je zato izglasoval sklep, da župan sproži postopek izredne zunanje revizije dela uprave Snage za zadnja tri leta, v primeru ugotovitve nepravilnosti pa zoper odgovorne sproži ustrezne odškodninske in kazenske postopke.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del