Quantcast
Radio1_v_zivo


(CENE, DA TE KAP) Poglej, koliko denarja bo letos za dopust pri sosedih odštela 4-članska družina
Uporabna vsebina | 13. 5. 2019 13:55
Britanski tabloid The Sun naredil primerjavo cen najbolj priljubljenih turističnih destinacij
Ključne besede:     turizem    cene    dopust    Hrvaška    The Sun

Britanski tabloid The Sun se je te dni lotil analize cen letovanj v Evropi. Britanski novinarji so obiskali šest, med turisti izredno priljubljenih, destinacij in jih med seboj primerjali. Te destinacije so: Palma de Mallorca in Costa del Sol (Španija), Pafos (Ciper), Sončni breg pri Varni (Bolgarija), Marmaris (Turčija) in Zadar (Hrvaška).


Kljub temu, da se večina najbolj priljubljenih turističnih destinacij letos odločila za zniževanje cen pa so cene v sosednji Hrvaški celo dvignili.Glede na prve podatke zakupa turističnih kapacitet so cene zakupa kapacitet znižali predvsem v Španiji, Italiji, Grčiji, Bolgariji in Turčiji. Britanski novinarji so naredili izračun, koliko denarja bi potrebovala štiričlanska družina za enotedensko nastavitev, hrano in pijačo v Zadru. Prišli so na vrtoglavo številko 3.700 EUR, kar je konkretno več kot denimo cena enakega aranžmaja na Sončnem bregu v Bolgariji, za katerega bi družina plačala nekaj več kot 2.200 EUR in velja za najbolj ugodno varianto od vseh naštetih. Največji padec cen so zaznali na Majorki, kjer so cene v primerjavi z lanskim letom znižali za 21,6 odstotkov. Iz tega naslova se seveda ni čuditi, da so britanski in nemški turisti že v začetku pomladi skoraj pokupili večino prostih kapacitet v španskih letoviščih.Hrvaška se očitno ne da, morebitni upad britanskih gostov jih ne plaši, saj očitno računajo na turiste iz drugih držav, denimo Slovenije.

Slovenci se kljub vsako leto višjim cenam, na Hrvaško radi vračamo, saj smo, kot je za Slovenske novice povedala direktorica predstavniška Hrvaške turistične skupnosti v Ljubljani Metka Bradetić, zelo individualni gostje - na Hrvaško se v več kot 82% odpravljamo v lastni režiji, agencijskih gostov je zgolj 18%. Glede na njene podatke, naj bi individualni gostje iz Slovenije lansko leto opravili več kot 8,6 milijona prenočitev, kar je štirikrat več od agencijskih gostov (slaba dva milijona). Slovenci sicer na Hrvaškem opravijo več kot tri milijone prenočitev v lastnih vikendih in apartmajih, kar je skoraj tretjina vseh prenočitev slovenskih gostov. Lani naj bi Hrvaška zaznala 1,5 milijona prihodov in 10,5 milijona prenočitev slovenskih gostov. 

 

Kje pa boš ti letos dopustoval? Zaupaj nam v komentar pod Facebook objavo.