Quantcast
Radio1_v_zivo


TEL AVIV skozi oči Roškarja: ''Ni psihiatra, ki bi nas pripravil do tega, da bi bili tako umirjeni kot sta Zala in Gašper''
ŠOU Domov | 13. 5. 2019 9:29
Zalo skrbi le to, da ji zmanjka kreme za sončenje
Ključne besede:     robert    roskar    tel aviv    izrael    zala    gasper    porocanje    evrovizija
Robert Roškar se javlja iz Tel Aviva

Voditelj Robert Roškar se te dni mudi v izraelskem Tel Avivu, kjer bo potekal izbor za pesem Evrovizije 2019. Zanimalo nas je, kakšno mesto je Tel Aviv, kakšni so tamkajšnji ljudje in predvsem, kako se imata naša zastopnika Zala Kralj in Gašper Šantl. Roškar je šel v akcijo in izvedel veliko zanimivega ;)

Več pa te čaka na našem Instagram profilu Radia 1 ali na Instagram profilu Roberta Roškarja!

Kakšno mesto je Tel Aviv?


Tel Aviv je drag. V trgovini za paket narezanega sira odšteješ med 7 in 10 evrov, za pivo 12, za čokoladico Snickers 2,5 evra, viski kole pa nisem upal sploh naročiti.


V vizualnem smislu je precej dolgočasno mesto, s socialističnimi bloki brez duše in z zelo zastarelimi nakupovalnimi centri. Vse, kar ima to mesto za pokazati je, njegova neskončna peščena plaža. Je že kdaj kdo videl kakšno fotko Tel Aviva, na kateri ni bilo plaže? To je edina znamenitost in edina fotogenična stvar, ki je za pofotografirati.


Izraelci so lepi. Tipi so videti kot igralci iz porno filmov, vsi robustni, nabildani, temne polti in izjemno pravilnih proporcij. Kaj pa ženske? Po moje bi lahko vse po vrsti računale za seks, ker so ... uh. 


Da so tipi tako robustni in zaje*ani, je najbrž posledica njihovega obveznega služenja vojaškega roka, kjer morajo odslužiti 3 leta, ženske pa 2. Vojski se ne more izogniti nihče, ki je zdrav, morajo pa tudi kasneje, ko odslužijo vojaški rok, vsako leto na ponovitev usposabljanja in na te ponovitve hodijo do dopolnjenega 40-ega leta. Ta vojaška država svoje prebivalce oblikuje v izjemen vojaški narod. Ženske menda nimajo kaj prida prilagojen tretma v vojski.


Cela telavivska plaža je polna open-air fitnesov, kjer se zašvicani Izraelci prepuščajo sončnim žarkom in na polno bildajo. Lahko rečemo, da so dobesedno razstavljeni na razglednih ploščah, tako, da se lahko samo usedeš in jih opazuješ. 


Lokalni kolega mi je povedal, da se počutijo kot ujeti na samotnem otoku. Popolnoma vsi njihovi sosedi jih sovražijo, zato so dobesedno ujeti na svojem ozemlju in se iz njega lahko premikajo le po zraku. Rekel je, da se nikoli z avtom ne morejo odpravit na roadtrip čez mejo, ker so povsod nezaželeni. Če hočejo videt kaj sveta, morajo tja odletet po zraku.


Ne se sekirati glede visokih cen stanovanj v Ljubljani. V Tel Avivu si nihče ne more kupiti stanovanja, zato so se sprijaznili, da bodo večni podnajemniki. Stanovanja so od pol milijona gor, plače pa se gibajo med 3.000 do 4.000 evrov.


Njihov vikend je popolnoma drugačen kot naš. Začnejo ga v petek, v soboto pa nihče ne dela nič in je vse zaprto (tudi avtobusi in vlaki ne vozijo - shabbat je njihova sveta nedelja, ko ni primerno karkoli delati). Nedelja je njihov prvi delovni dan v tednu.


Njihovih hieroglifov ne more brati nihče, razen njih, saj imajo samo oni tako pisavo na svetu. V številnih restavracijah je nemogoče naročiti hrano, saj ne znaš prebrati ničesar. Je pa njihova izgovorjava H-jev zelo seksi, kljub temu da včasih pomislim, če jih kaj boli grlo ob tem h-janju. Prav nič težko mi ne bi bilo poslušati Izraelca, ki mi bere v hebrejščini in bi ga z veseljem poslušal.


Zala in Gašper sta še zmeraj v svojem zenu in zdi se, da ju nič ne more spravit s tira. Čez dan se igrata na mivki, jesta falafle in humus. Tudi jaz si želim živeti v njunem pravljičnem svetu.


Ni psihiatra ali terapije, da bi nas pripravila do tega, da bomo dosegli tak duševni mir, kot ga znata Zala in Gašper. Jaz sem tudi sredi dopusta na peščeni plaži, med masažo in relaksacijsko glasbo v ozadju, petkrat bolj živčen od njiju. Nista normalna. Sprehajata se sproščeno naokrog, kot da ni nič, in ko ju vprašam, če ju kaj skrbi nastop na Evroviziji, mi Zala odgovori, da njo skrbi predvsem to, da ji bo zmanjkalo kreme za sončenje.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del