Quantcast
Radio1_v_zivo


Razstava starih razglednic in nakita
| 7. 5. 2019 12:16
Ob 150 letnici Hortikulturnega društva Maribor
Ključne besede:     Razstava    razglednice    nakit
 Članice in člani  Hortikulturnega društva Maribor nadaljujejo tradicijo ozelenitve mariborskega mestnega parka.
Članice in člani Hortikulturnega društva Maribor nadaljujejo tradicijo ozelenitve mariborskega mestnega parka.

Na razstavi z naslovom NARAVA IN MESTO/ SPREMINJANJE URBANE NARAVE SKOZI ČAS,

se ob svoji 150 letnici s povečavami starih razglednic mariborskega parka in s starimi tablicami drevesnih oznak, predstavi Hortikulturno društvo Maribor, ki je kot Olepševalno društvo v Mariboru bilo ustanovljeno leta 1869 in je najstarejše te vrste v Sloveniji. Članice in člani  Hortikulturnega društva Maribor nadaljujejo tradicijo ozelenitve mariborskega mestnega parka. Vloga društva se je v 150 letih spreminjala, v prvih desetletjih je društvo gradilo javne zelene prostore in jih tudi vzdrževalo, po drugi svetovni vojni so skrb za park prevzele strokovne ustanove, društvo pa se je usmerilo v širjenje vrednot hortikulture v mestni in primestnih občinah in pri tem dosega lepe uspehe. Društvo deluje na področju turizma, varovanja narave  in ohranitve okolja, naravne in kulturne dediščine ter kulture s partnerji v 18 občinah

Društvo je v lanskem letu v sodelovanju z Medobčinskim uradom za varstvo okolja in ohranjanje narave MOM ter mariborsko Snago uspešno odstranilo označevalne tablice na drevesih v mestnem parku. Le te bodo zainteresiranim ponujene v odkup na licitaciji, ki bo dne 31. maja 2019 ob 19. uri v dvorani v prvem nadstropju.

Na razstavi predstavita svoje dela tudi oblikovalki nakita Martina Obid Mlakar in Nataša Grandovec, ki raziskujeta vznemirljive taktilne plasti sobivanja človeka in narave v mestu.

Ta odnos je del našega urbanega vsakdana, ki ga doživljamo in nas navdihuje. Razkrivamo ga ob sprehodih po zelenih površinah, odkrivamo ga v razpokah mesta, v katerih je narava našla svojo pot. Nakit vabi k detajlu, ki spomni na že poznane zgodbe ali pa razkriva skrite pomene. Razkriva nam drobne cvetlice in živali, ki nas spremljajo na naših vsakdanjih poteh in v sedanjost prikličejo spomine.

 

Častno pokroviteljstvo nad projektom NARAVA IN MESTO / SPREMINJANJE URBANE NARAVE SKOZI ČAS je prevzel župan Mestne občine Maribor, g. Saša Arsenovič. 

OTVORITEV RAZSTAVE BO V PETEK, 10.5.2019, OB 19.URI.
Razstava bo odprta do 31.5.2019.   

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del