Quantcast
Radio1_v_zivo


Spolnih bolezni ne dobiš le s seksom! Številka 2 bo presenetila oba spola
Zanimivo | 11. 5. 2019 5:18
Tudi souporaba britvic, zobnih krtačk, škarij predstavlja tveganje za okužbo
Ključne besede:     spolnost    bolezni    prenos    herpes    partnerstvo    brada    posteljnina
Moška brada zahteva veliko nege

Najpogostejši način okužbe je nezaščiten spolni odnos z okuženo osebo, a tudi, če oseba nima spolnih odnosov, lahko stakne okužbo. Okužba je možna tudi pri uporabi ostrih predmetov za tetoviranje, prebadanje ušes, akupunkturi, obrezovanju ali pri vbodu z odvrženo iglo.

Souporaba britvic, zobnih krtačk, škarij predstavlja prav tako tveganje za okužbo. Okužena mati pa lahko prenese virus hepatitisa na otroka pred, med porodom ali po njem.


1. Depilacija na intimnih predelih

Neka raziskava je pokazala, da lahko že manjša poškodba kože, ki jo povzroči voskanje ali britje, povzroči širjenje virusne infekcije moluskum kontagiozuma (molluscum contagiosum). Gre za infekcijo, ki povzroča virusne bradavice, ki so v zadnjem času vse pogostejše. Raziskovalce je prav zato zanimalo, ali k širjenju le-teh pripomore tudi vse bolj priljubljeno odstranjevanje dlak.

Ugotovili so, da, če v salonu ne vzdržujejo pravilne higiene in njihovi pripomočki niso sterilizirani, glave voskov nedezinficirane, roke kozmetičark pa neurakovičene in nerazkužene, se prav lahko zgodi, da privede do okužb.


2. Brada


Brada je danes skoraj nepogrešljiv modni dodatek pri moških, ki pa je všeč tudi ženskam. A ravno brada je tista, kjer se rado nakopiči nakupe bakterij in je odlična lokacija za razmnoževanje glivic, ki lahko privedejo do infekcij in herpesa. S tem, ko ima moški okužbo in je v stiku z žensko, pa lahko posledice občuti tudi ona. Gosta brada zahteva posebno skrb, nego in pranje.


3. Solarij
 
Poleg tega, da lahko zaradi prepogoste uporabe solarija dobiš kožnega raka, pa se lahko povrhu vsega še okužiš z bakterijami. Po uporabi solarija bi moral vsak za seboj počistiti s čistilom celotno površino ''ležišča'', a to še ne pomeni, da se s tem odstranijo vse bakterije, virusi in glivice. Če je tvoja koža občutljiva, potem z obiskom solarija lahko tvegaš le še dodatne težave in okužbe. 


4. Tetoviranje

Previden bodi predvsem pri salonih, ki ne izpolnjujejo popolne higiene. Resolucija Evropskega sveta narekuje nadzor nad higieno in materiali, ki jih uporabljajo umetniki, ki se ukvarjajo s tetoviranjem.

Poleg sestavin v barvah je namreč bistvenega pomena tudi higiena, ki lahko povzroči številne okužbe, vključno s hepatitisom in virusom HIV.


5. Posteljnina

Sramna ušivost ('picajzli') se ne prenašajo le med spolnimi odnosi, ampak se lahko prenašajo z vsemi tesnejšimi telesnimi stiki, tudi s posteljnino. Ko greš na počitnice ali nekam, kjer morda ne bo na razpolago sveže posteljnine, vedno s seboj vzemi svojo. Previdno tudi pri brisačah.

Inkubacijska doba pri razvoju uši traja nekaj dni, zato se bolezen ne bo pojavila kar čez noč. Kako jih opaziš? Najpogosteje na dlakah okrog spolovila in zadnjika, redkeje pa tudi drugje po telesu, je moč opaziti sramne uši. Bolezen običajno spremlja srbečica omenjenih predelov.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del