Quantcast
Radio1_v_zivo


Ženska, ki je v enem tednu kar 10-krat UMRLA in še vedno živi! "To sem storila za otroke ..."
OMG/WTF | 6. 5. 2019 9:47
Priznana blogerka sodelovala v poskusnem kliničnem zdravljenju, v katerem je morala kar 10-krat umreti
Ključne besede:     depresija    mentalno zdravje    Heather Armstrong

Heather Armstrong je mati dveh otrok, ki je bila pred leti zelo uspešna mami blogerka in influencerka, revija The New York Times pa jo je celo označila za blogersko kraljico. Na svojem izredno priljubljenem blogu Dooce je pisala o materinstvu in nosečnosti, na višku svoje slave pa je služila tudi po 40.000 USD na mesec. 

A svojo slavo in kariero je morala obesiti na klin. 


43-letna Američanka se je namreč že od študijskih let borila s hudo obliko depresije in mnogimi duševnimi boleznimi. Na višku svoje kariere in takoj po svoji drugi nosečnosti se je njeno stanje poslabšalo, k temu pa ni prav nič pripomoglo to, da je vsak aspekt svojega življenja objavljala na družbenih omrežjih. Prišla je celo do točke, ko ji zdravila za zdravljenje ali vsaj blaženje simptomov depresije niso več pomagala. Jemala je tudi več kot deset različnih tablet za anksioznost, leta 2004 pa je bila celo sprejeta v psihiatrično bolnico.


Psihiater ji je nato predlagal posebno poskusno klinično zdravljenje, ki so ga izvajali na Univerzi Utah. Poskusno zdravljenje je vključevalo zdravljenje z zdravilom propofol, ki povzroči neke vrste možgansko smrt, kar poenostavljeno pomeni, da zdravniška ekipa za čas 15 do 18 minut ugasnejo pacientove možgane, kar tehnično gledano pomeni, da je pacient možgansko mrtev.

Zdravljenje traja teden dni in v tem času izklop možganov opravijo kar 10-krat. Propofol se sicer uporablja kot anastetik, za to študijo pa so uporabili tako velik odmerek, da je povsem utišal aktivnost pacientovih možganov. Ideja izhaja iz sicer precej uveljavljene elektroterapije oz, šok terapije (ECT), ki je mnogo manj nevarna, a vseeno prinaša kar nekaj negativnih stranskih učinkov. Pacienti so po šok terapijah denimo utrpeli tudi izgubo spomina.

Armstrongova je bila tako obupana, da se je odločila za sodelovanje in umrla kar 10-krat, potem pa o izkušnji napisala blog.

 

"To sem storila za otroke, da bi imeli veselo mamo. To si zaslužijo. Takoj po terapiji sem se počutila fantastično. Ko želiš umreti, ni boljše izkušnje na svetu, kot da umreš. Po prvih dneh zdravljenja je boljše počutje trajalo zelo kratek čas, potem pa so se začele hude migrene, slabost in zaprtost. Nekje po peti terapiji pa sem ugotovila, da se počutim bolje. Sedela sem zunaj in gledala svoji deklici, kako se igrata, in se takoj počutila srečno.''

 

Danes Armstrongova sicer še vedno piše, a se veliko bolj posveča svojemu duševnem zdravju. 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del