Quantcast
Radio1_v_zivo


Reorganizacija v Gorenju
| 26. 4. 2019 14:23
Brez dela bo ostalo 270 zaposlenih
Ključne besede:     Gorenje    odpuščanje    sindikat    Žan Zeba
 sindikat
Predstavniki sindikata so danes predstavili podrobnosti načrtovanega odpuščanja delavcev v Gorenju.

Žan Zeba, predsednik podjetniškega sindikata Gorenja
PRENESI DATOTEKO
Odpuščanje bi lahko uredili drugače.
PRENESI DATOTEKO
Zakaj kriteriji odpuščanj veljajo samo za delavce in ne za vodstvo?

V Gorenju je včeraj odjeknila novica, da bo brez dela ostalo 270 zaposlenih. Gorenje pod novim lastnikom, kitajskim Hisensom, namreč stopa v postopek reorganizacije. Od 1.720 delavcev naj bi torej 270 presežnih delavcev odpustili, ostalih 1.450 pa naj bi dobilo nove pogodbe o zaposlitvi. Večinoma gre med presežnimi delavci za delavce, ki opravljajo najbolj enostavna delovna mesta v podpornih službah, kot so čistilke, varnostniki, skladiščniki, niso pa predvidena zmanjševanja števila zaposlenih na proizvodnih linijah. 

 

Kot je povedal predsednik podjetniškega sindikata Gorenja Žan Zeba, za slabo delovno uspešnost v lanskem letu ne smejo plačati delavci, ampak dosedanje vodstvo na čelu s Franjem Bobincem. Kot so pojasnili, je vodstvo kot enega od kriterijev za uvrstitev na seznam presežnih delavcev določilo delovno uspešnost v letošnjem in lanskem letu. Po tej logiki bi moralo biti dosedanje vodstvo, ki je pripeljalo Gorenje v take razmere, na vrhu seznama, menijo v sindikatu.

 

»Lani je imelo Gorenje 111 milijonov evrov izgube iz poslovanja. Letos se stvari počasi popravljajo, a ni najboljše. Za slabe rezultate ne morejo odgovarjati delavci, ki so delali, kar jim je bilo naročeno, Tisti, ki so krivi za slab rezultat, pa kreirajo kriterije odpuščanj. Ti ljudje so v preteklosti že peljali postopke reorganizacije, a neuspešno. Naj nekdo prevzame odgovornost za pretekle rezultate, « je kritičen Zeba.

 

Vodstvo Gorenja sicer zatrjuje, da bodo pravice delavcev z novimi pogodbami ostale enake, prav tako se jim ne bodo znižale plače. Spremenilo se bo le delovno mesto.Novi kitajski lastnik je sicer pripravljen na pogovore s sindikatom. Reorganizacijo pa želijo v Gorenju končati do konca junija. 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del