Quantcast
Radio1_v_zivo


Ošpice v Ljubljani
| 24. 4. 2019 5:39
Primer ošpic v dežurnih ambulantah ZD Ljubljana na Urgentnem bloku UKC Ljubljana
Ključne besede:     ošpice    ZD Ljubljana    UKC Ljubljana    urgenca    bolniki    čakalnica
Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ

V soboto, 20. 4., dopoldne in v nedeljo, 21. 4., popoldne je bil v čakalnici nujne medicinske pomoči UKC Ljubljana bolnik z ošpicami. Pri vseh, ki so se istočasno z bolnikom zadrževali v čakalnici ljubljanske urgence obstaja možnost, da so se z virusom ošpic okužili, če ošpic še niso preboleli ali niso bili dvakrat cepljeni proti ošpicam, pravijo na NIJZ.

Služba nujne medicinske pomoči in urgenca UKC Ljubljana sta že posredovali sezname čakajočih bolnikov, ki bodo o možnosti okužbe in ukrepih obveščeni pisno na domači naslov.

Vsi, ki potrebujejo dodatne informacije, navodila in pojasnila glede ukrepov po stiku z virusom ošpic  20. in 21. aprila 2019 v čakalnici urgence v UKC Ljubljana, lahko pokličejo in se posvetujejo z epidemiologom NIJZ na telefonski številki 031 646 617 od ponedeljka do petka med 9.00 in 16.00 uro.

Ob pojavu značilnih bolezenskih znakov (vročina, vnetje očesnih veznic, nahod, kašelj in značilen rdečkast izpuščaj), o tem po telefonu takoj obvestimo izbranega osebnega zdravnika in ostanemo doma. Več napotkov najdete na naslednji povezavi.

 

V UKC Ljubljana že vse od decembrske napovedi ukinitve sobotnega dežurstva ZD Ljubljana na Metelkovi ulici in selitve teh ambulant v UKC Ljubljana opozarjajo na velik priliv pacientov v prostore Urgentnega bloka. "Večkrat smo tako osebno vodstvu ZD Ljubljana kot javno izrazili skrb, ki jo prinaša tovrstno mešanje bolnikov z infektivnimi boleznimi, in tistih, ki zdravniško pomoč iščejo zaradi drugih težav. Ob začetku gradnje novega urgentnega kirurškega bloka smo ponovno opozorili na še večjo zgostitev različnih pacientov v čakalnici."

Po dogodkih konec tedna so ponovno pozvali vodstvo Zdravstvenega doma Ljubljana, da za čas gradbenih del čim prej vrnejo dežurne ambulante na staro lokacijo, to je v prostore ZD Ljubljana na Metelkovi ulici. "Prav tako pred morebitno vrnitvijo v prostore UKC Ljubljana pričakujemo, da se dežurne ambulante uredijo v prostorih, ki omogočajo izolacijo, saj v Urgentnem bloku trenutno ni pogojev za izolacijo visoko kužnih bolnikov. Dogodki konec prejšnjega tedna so namreč potrdili, da obstaja ob trenutni organizaciji tveganje za hiter prenos nalezljivih bolezni."

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del