Quantcast
Radio1_v_zivo


Fant se je NE SME DOTAKNITI! Dolga leta je uporabljala ''stvar,'' ki jo je močno zaznamovala in danes ne upa niti iz hiše
Zanimivo | 3. 4. 2019 10:13
Zaradi prekomerne uporabe steroidnih krem je njena koža v grozljivem stanju
Ključne besede:     koža    steroidi    krema    učinki    uporaba    zasvojenost
Prenehala z uporabo krem in pojavile so se še hujše težave

28-letna Louise King iz Hampshiera je od petega leta starosti uporabljala steroidne kreme za kožo in šele letos spoznala, da ji takšne kreme bolj škodijo, kot pa koristijo. Priznala je, da je bila z uporabo krem precej zasvojena in si ni znala predstavljati dneva, da se ne bi z njo namazala večkrat na dan in to v ogromnih količinah.Začelo se je, ko so se ji je pri 5-letih prvič pojavili ekcemi in je z uporabo tovrstnih krem učinkovito več let blažila vneto kožo. A z leti se njeno stanje ni izboljševalo, temveč slabšalo in je morala uporabljati vse večje količine.

Spoznala je, da tako ne bo šlo več naprej in bo s to zasvojenostjo morala enkrat prenehati. Odločila se je, da opusti mazanje s steroidnimi kremami, a je prišlo do hude reakcije. Njeno telo so zopet prekrili hudi ekcemi, obraz ji je otekel, lasje so ji izpadli, koža ji je začela krvaveti, bila je videti kot opečena. Zatem se ji je pojavila utrujenost, močno je shujšala, na trenutke je postala depresivna, pešal ji je celo spomin in postajala je vse bolj zmedena. Več mesecev je preživela zaprta med štirimi stenami, morala pa je tudi pustiti službo. ''S kremo sem se mazala vse pogosteje in jo nanašala prekomerno. Skušala sem odstraniti vse ekceme, saj me je bilo sram nositi kratke in odprte majice zaradi izpuščajev. Veliko sem se tudi pudrala, da bi prekrila rdečico, a ni pomagalo''.''Okoli 95 odstotkov moje kože je bilo poškodovane in videti sem bila kot ožgana. Nisem si mogla nadeti oblačil, niti se pokriti z blazino, saj je bila koža tako otečena. Bila je vlažna, nato pa je postala zelo suha in lisasta. Ta cikel se je ponavljal kar tri leta. To je bil najtežji čas v mojem življenju. Fant se me ni smel dotakniti, kaj šele, da bi me poljubil ali bi imela spolne odnose''.Obiskala je zdravnika, ki ji je priporočal naj še naprej uporablja steroide, saj je njena koža v tako slabem stanju, da jo lahko reši le to. Čeprav se je te zasvojenosti skušala rešiti, ga je poslušala in zopet telo premazala s kremami, a še isti trenutek spoznala, da se tako ne bo nikoli odvadilan je čas da preneha. Vse je sprala iz sebe in se odločila, da s kremami preneha enkrat za vselej ter poišče pomoč.

V začetku leta 2019 je obiskala dermatologinjo, ki ji je povedala, da bo njena koža morala čez hude faze, da se odvadi krem in da ji ne bo najlažje. Začela je s terapijami in zdravljenjem kože. Danes počasi okreva, čeprav jo čaka še kar dolga pot, da se ji koža popravi.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del