Quantcast
Radio1_v_zivo


Denar so nakazali lažnemu direktorju
| 29. 3. 2019 13:28
Bodite pozorni, komu nakažete denar
Ključne besede:     PU Celje    goljufije    Šmarje pri Jelšah    direktor    e-pošta
 tatovi
Ker so verjeli, da je denar zahteval direktor, so goljufu nakazali 23.700 evrov.

Policija je včeraj na Celjskem znova obravnavala primer tako imenovane direktorske goljufije, ki so ji nasedli v ustanovi na območju Šmarja pri Jelšah. Verjeli so, da je sporočilo, naj nakažejo 23.700 evrov, poslal direktor, in to tudi storili. Ko pa so prejeli še drugo sporočilo, so posumili, da ge za goljufijo. Bolj pozorni pa so bili v ustanovi v Celju. Dobili so elektronsko sporočilo za nakazilo 42.700 evrov, ki naj bi ga poslala njihova direktorica. Na srečo so pravočasno posumili, da gre za goljufijo, in denarja niso nakazali, pač pa o poskusu goljufije nemudoma obvestili policijo.


Zato na policiji osebe, pooblaščene za poslovanje z bančnimi računi družb oziroma pravnih oseb, opozarjajo, naj bodo pri nakazilih v tujino ter tudi v Slovenijo še posebej pazljivi. Ob prejetju elektronskih sporočil s pozivi po nakazilu, ki bi naj ga posredovalo vodstvo družbe.  naj pred nakazilom denarja dobro preverijo elektronski naslov pošiljatelja. Ta je na prvi pogled zelo podoben naslovom, ki jih v družbi uporabljajo, ter v primeru dvoma pri odgovornih osebah ponovno preverijo resničnost vsebine elektronske pošte in obstoj podlage za nakazilo.

 

Kot pravijo na policiji, so storilci takšnih goljufij zelo iznajdljivi. V večini primerov pošto pošljejo v imenu direktorjev oziroma poslovodnih oseb družbe, obravnavali pa so tudi že primere, ko so pošto poslali v imenu poslovnih partnerjev, s katerimi podjetja redno in dobro sodelujejo. Tudi v teh primerih so uporabljali zelo podobne elektronske naslove, kot jih slednji dejansko uporabljajo. Največkrat je šlo le za razliko v eni sami črki elektronskega naslova.Če ugotovite poskus goljufij ali goljufijo in posledično oškodovanje, se takoj obrnite na poslovno banko, s katero sodelujete, ter obvestite policijo. Nujnost takojšnje prijave je namreč ključna za odkritje storilcev oziroma za uspešno blokiranje nakazanih sredstev  na  transakcijskem računu goljufov.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del