Quantcast
Radio1_v_zivo


49. Teden slovenske drame
| 26. 3. 2019 13:16
V Prešernovem gledališču Kranj bodo od 27. marca do 8. aprila 2019 gostili že 49. Teden slovenske drame.
Ključne besede:     Prešernovo gledališče Kranj    teden slovenske drame    festival    
TSD se začenja na svetovni dan gledališča

Festivalske luči bodo prižgali na svetovni dan gledališča, v sredo, 27. marca, ob 19.30, ko bo na slovesnem odprtju 49. Tedna slovenske drame med drugim moč slišati svetovno in slovensko gledališko poslanico, sodelujoče pa bo pozdravil tudi novi minister za kulturo, mag. Zoran Poznič. Sledila bo otvoritvena predstava festivala Ob zori, priredba izbranih besedil Ivana Cankarja v režiji Žige Divjaka, s katero se bo predstavilo Prešernovo gledališče.

Obiskovalci si bodo na 49. TSD lahko v skoraj dveh tednih ogledali petnajst uprizoritev, sedem v tekmovalnem, štiri v spremljevalnem in še dodatne štiri v mednarodnem programu. Za glavno festivalsko nagrado se bo v tekmovalnem delu programa po izboru selektorja Marka Sosiča potegovalo sedem predstav: še ni naslova Simone Semenič v režiji Tomija Janežiča in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča Ljubljana, V imenu matere Iva Svetine v režiji Ivice Buljana in produkciji SNG Drama Ljubljana, Fant, dekle in gospod Vinka Möderndorferja v režiji Mateje Kokol in produkciji Drame SNG Maribor, Ob zori po besedilih Ivana Cankarja v režiji Žige Divjaka in produkciji Prešernovega gledališča Kranj, Ta veseli dan ali Matiček se ženi Antona Tomaža Linharta v režiji Janusza Kice in produkciji SNG Drama Ljubljana, Visoška kronika Ivana Tavčarja v režiji Jerneja Lorencija in produkciji SNG Drama Ljubljana ter avtorski projekt 6 v režiji Žige Divjaka in produkciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana.

Selektor Marko Sosič je o izboru povedal: »Že drugič sem delal selekcijo za TSD in v čast mi je, da sem si lahko kot selektor 49. festivala TSD ogledal skupno 57 predstav. Prešernovo gledališče je najboljše v državi, zato sem se dela lotil s še toliko večjim veseljem. Sama gledališča so prijavila 38 uprizoritev, poleg njih sem si ogledal še predstave, ki so me tako ali drugače nagovorile. Svet, kot ga interpretira letošnji TSD, je med drugim svet duhovne razseljenosti, nasilja, rasizma in iskanja lastnih duhovnih pokrajin, iskanja lastnega obraza in resnice ter boja za ohranitev lastnega dostojanstva

Letos bodo v okviru Tedna slovenske drame podelili pet nagrad: nagrado občinstva, Šeligovo nagrado za najboljšo predstavo, nagrado Slavka Gruma avtorju najboljšega novega slovenskega dramskega besedila, nagrado za mladega dramatika in Grün-Filipičevo priznanje 2019, ki ga bienalno podeljujejo posameznikom, gledališčem ali skupinam za izjemne dosežke v slovenski dramaturgiji v zadnjih desetih letih.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del