Quantcast
Radio1_v_zivo


Obnova Muzejskega trga je končana
| 25. 3. 2019 9:27
Na Muzejskem trgu so zgradili podzemni objekt in ga povezali s Staro grofijo
Ključne besede:     Muzejski trg    podzemni hodnik    Stara Grofija    Celje
 Muzejski trg
Muzejski trg je zdaj z dvema podzemnima hodnikoma povezan s kletjo Stare Grofije.

V Celju so zgradili podzemni objekt za zaščito arheoloških izkopanin in ga  z dvema podzemnima hodnikoma povezali s kletjo Stare grofije. S tem je končana nekaj več kot 1,5 milijona evrov vredna obnova Muzejskega trga. Ko bodo zaključena tudi restavratorska dela, bodo razstavo dragocenih arheoloških najdb, ki pričajo o bogati zgodovini Celja, odprli za javnost. Odlično ohranjene freske, ki so jih arheologi  med obnovo trga odkrili v kompleksu rimskodobne vile, so izjemne in zelo redke, zato na celjski občini verjamejo, da bodo privabljale številne domače in tuje turiste.

 

Z obnovo Muzejskega trga, ki je v celoti zavarovan kot arheološki in naselbinski spomenik, so začeli leta 2017. Obnovili so celotno gospodarsko infrastrukturo, položili nove tlake in namestili novo urbano opremo ter javno razsvetljavo. Postavili so pitnik, posadili nova drevesa in namestili tudi podzemne zbiralnike komunalnih odpadkov. Skupaj so obnovili 2873 kvadratnih metrov Muzejskega trga. Hkrati so uredili tudi približno 800 kvadratnih metrov trga Na okopih, kjer so uredili manjše parkirišče in skladno z zahtevami celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenija zgradili opečni zid. Ta razmejuje parkirišče in prehod, ki Gosposko ulico povezuje s Savinjskim nabrežjem.

 

Celovita obnova Muzejskega trga in dela trga Na okopih je skupaj z arheološkimi raziskavami stala nekaj več kot milijon, izgradnja podzemnega objekta s hodnikoma in arheološkimi raziskavami pa nekaj več kot pol milijona evrov. Denar je Mestna občina Celje zagotovila v občinskem proračunu.