Quantcast
Radio1_v_zivo


V Mariboru snujejo tehnološki inovacijski center
| 22. 3. 2019 9:23
Za razvojni preboj vzhodne kohezijske regije
Ključne besede:     Maribor    kohezija    politika
Sogovorniki  so pozdravili pobudo za projekt Innovum.
Sogovorniki so pozdravili pobudo za projekt Innovum.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, mariborski župan Saša Arsenovič in rektor mariborske univerze Zdravko Kačič so danes v Mariboru razpravljali o izvajanju kohezijske politike EU. To želijo v Mariboru izkoristiti tudi za izgradnjo tehnološkega inovacijskega centra, ki naj bi prinesel razvojni preboj vzhodne kohezijske regije.

Kot so po srečanju sporočili z univerze, so v razpravi o izvajanju trenutne kohezijske politike EU za obdobje 2014 do 2020 in načrtih za prihodnjo finančno perspektivo EU posvetili posebno pozornost trenutnemu koriščenju evropskih sredstev za vlaganje v izboljšanje raziskovalno-razvojne infrastrukture ter spodbujanje naložb podjetij v raziskave in inovacije.

Na sestanku je Univerza v Mariboru predstavila svoje načrte za izgradnjo Tehnološkega inovacijskega centra Innovum, ki temelji na želji po hitrejšem in uspešnejšem gospodarskem razvoju vzhodne kohezijske regije in s tem celotne Slovenije. "Cilj je ustvariti simbiotično povezavo med univerzo, raziskovalnimi organizacijami, gospodarstvom, podpornimi oz. razvojnimi organizacijami in lokalnimi skupnostmi ter na ta način spodbuditi naložbe za trajnostno rast in delovna mesta z visoko dodano vrednostjo ter zmanjšati razvojne razlike do razvitejših regij EU," poudarjajo na univerzi.

Kot so sporočili, so sogovorniki pozdravili pobudo za projekt Innovum, saj bi ta lahko imel pozitivne učinke na razvoj vzhodne kohezijske regije. Je pa minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Počivalšek opozoril, da bo moral biti center s svojo dejavnostjo učinkovit, hkrati bo moral pokazati konkretne rezultate v praksi in dodati vrednost gospodarstvu v regiji.

Center Innovum, ki naj bi imel sedež v Mariboru, načrtujejo v okviru strategije Inovativnih odprtih tehnologij (IOT), na kateri dela mariborska univerza že nekaj let. Gre za vseslovenski razvojni program, katerega cilj je povečanje števila visokotehnoloških podjetij in povečanje konkurenčnosti malih in srednje velikih podjetij ter s tem ustvarjanje novih delovnih mest z visoko dodano vrednostjo v vzhodni kohezijski regiji.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del