Quantcast
Radio1_v_zivo


Deklica je kašljala, pa so zdravniki rekli, da IMA ASTMO. Mama jim ni verjela in vztrajala, da jo bolj pregledajo
Žalostno | 20. 3. 2019 10:01
Deklica je imela pljučnega raka in umrla na operacijski mizi
Ključne besede:     deklica    rak    pljuča    kašelj    bolezen    tumor    astma    zdravniki    dihala
2-letna Megan je umrla zaradi pljučnega raka, ki so ga zamenjali za astmo

Deklica Megan Clarkson iz Velike Britanije je prvič zbolela meseca novembra 2016, ko ji je bilo komaj šest mesecev. Začela je kašljati in vse kar je pojedla je zaradi močnega kašlja izbruhala. 

Mama Kelly jo je odpeljala k zdravniku, da bi ugotovili, kaj je narobe. Poslušal je njena pljuča in rekel, da gre za otroški kašelj, ki bo minil. Odšla je domov, a se stanje ni izboljšalo in se je vrnila nazaj. Ker je videla, da je zdravnik ne jemlje resno, je poiskala drugega in tako v nekaj tednih zamenjala kar 6 zdravnikov, ki so rekli, da je možno, da ima deklica astmo. Nihče od njih, pa je ni poslal na rentgen, s čimer bi njena pljuča vzeli pod drobnogled, ter ugotovili, kaj je v resnici narobe. Vse to se je vleklo do dekličinega drugega leta starosti, grozljiv kašelj in davljenje pa so povezovali z astmo. Dobila je antibiotike, ki pa jih ni mogla niti pogoltniti zaradi zoženih dihalnih poti. Deklico so dvakrat celo priklopili na inhalacije, a je pomagalo le za kratek čas. Naslednjih nekaj mesecev je močno shujšala, prsni koš pa je imela že čisto ''potegnjen notri,'' ker so bile njene dihalne poti čisto blokirane. Dihala je globoko in 2x hitreje, kot ostali zdravi otroci. Kelly je imela občutek, da ni le astma in jo je odpeljala k drugim zdravnikom, kjer jih je prosila, naj deklico podrobneje pregledajo. Uslišali so jo in jo poslali na rentgen, kjer pa so odkrili nekaj, česar se je najbolj bala. Odkrili so, da ima na levem pljučnem krilu raka t.i. pleuropulmonalni blastom tipa 3.

Pleuropulmonalni blastom 
je redka oblika raka, ki se pojavi v otroštvu na pljučih. Obstajajo trije tipi bolzeni. Tip 1 je ozdravljiv v 90 %, tip 2 in 3 pa sta redka, a če se jih odkrije hitro, je možnost preživetja od 50% - 70%.

Simptomi so: težko dihanje, utrujenost, izguba apetita, bolečina v prsih ali celo v trebuhu, kar pa se težko poveže s tem, da je nekaj narobe z dihali. Bolezen nima jasnega vzroka, lahko se pojavi zaradi genske mutacije. Takoj, ko jo odkrijejo je potrebna operacija, čez čas pa sledi zdravljenje s kemoterapijam.Deklico so nemudoma odpeljali v bolnišnico in jo operirali. Med operacijo pa je prišlo do nezaželenih zapletov z močnimi krvavitvami in zaustavitvijo srca. Dve minuti čez polnoč je deklica umrla in to le tri teden po tem, ko so ji odkrili raka.

''Če bi rak odkrili predčasno, bi imela moja deklica 90% možnosti preživetja, tako pa ji je ostalo le nekaj več kot 30% in še to neuspešno. Zdravniki so mi govorili, da gre le za otroški prehlad, kašelj, da je takih primerov ogromno, da je morda celo astma ali kakšna infekcija. Tako sem odhajala domov z bolnim otrokom in se vračala nazaj, kjer so ji dajali antibiotike in jo priklapljali na inhalacije. Žal mi je, da nisem vztrajala bolj, čeprav sem se trudila po svojih najboljši močeh,'' je povedala potrta mama, ki je izgubila hčerko.  Oglasil se je tudi neki pulmolog, ki je povedal, da je imela deklica izredno redko bolezen, ko pljuča nimajo občutka za bolečino, čeprav se nekaj razvija. Zdravniki zaradi tega težko ugotovijo, da je nekaj hudo narobe, sploh pri otroku, ki še ne zna razložiti, kako se počuti.

''Pljuča so ogromen organ in če ni hitre diagnoze ter odkritja da je nekaj narobe, so šanse za preživetje izredno majhne. Zdravniki bi jo morali takoj  poslati na rentgen, a ker ni imela nikakršin simptomov, se jim ni zdelo nujno, posledice pa so nepopravljive'' je še dodal pulmolog.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del