Quantcast
Radio1_v_zivo


''V stresu si, ne pretiravaj!'' Je poslušala eno leto, odšla k zdravniku in končno izvedela, kaj je z njo V RESNICI NAROBE!
Uporabna vsebina | 15. 3. 2019 10:04
29-letnica se je okužila s plesnijo, ki jo je imela v kopalnici
Ključne besede:     plesen    stanovanje    kopalnica    bolezen    zdravnik    okužba
Okužila se je s plesnijo!

29-letna Britanka Emma Marshall je kar leto dni trpela za glavoboli in nenehno slabostjo, ko so se ji kasneje na koži začele pojavljati akne, izpuščaji, izgubljati je začela lase in spomin, obraz je bil vse bolj zatečen, imela pa je tudi neznosne bolečine v mišicah.

Govorili so ji, da je njeno slabo počutje posledica stresa in utrujenosti ter naj si privošči zadosti počitka. Verjela je, da je temu res tako, ko se je začelo stanje iz dneva v dan slabšati in prišlo tako daleč, da ni mogla več v stati iz postelje.''V najhujši fazi nisem zmogla več vstati iz postelje in ljudje so mi govorili, da pretiravam, zato sem se čisto izolirala. Najhuje je to, da veš, da s tabo nekaj ni v redu, pa ne veš kaj. Začela sem brskati po spletu, kaj bi lahko bilo in ugotovila, da imam vse simptome, da sem se okužila s plesnijo''.

Vedela je, da potrebuje zdravniško pomoč in našla dobrega zdravnika, ki se je njeni težavi posvetil in ugotovil, kaj je narobe. Vprašal jo je, kakšno je okolje, kjer živi, ko mu je povedala, da se je leta 2014 preselila v stanovanje, da bi bila bližje službi in da je kopalnica polna plesni. Zdravnik je potrdil njene strahove in rekel, da je za njeno počutje kriva plesen, s katero se je tudi okužila.  
Kako se lahko okužiš s plesnijo?

Spore plesni se enostavno in hitro prenašajo. Prilepijo se na gostitelja – človeka, žival, čevlje – ali pa v stanovanje pridejo celo skozi odprto okno.  Ugnezdijo se v vlažnem delu stanovanja in se začnejo razmnoževati.

Najpogosteje je to na vlažnem lesu, stenah, tleh, kartonu in celo bombažnih izdelkih. Če začne plesen poseljevati naše domove, lahko to postane izjemno nevarno za zdravje. Pojavijo se lahko alergije, infekcije, poškodbe kože, ožilja in številne druge bolezni.
Simptomi zastrupitve s plesnijo


Dolgotrajna izpostavljenost črni plesni lahko povzroči zastrupitev organizma, saj sprošča toksine. Zastrupitev se kaže z glavoboli, kašljem, vnetjem grla, težavami s sinusi, vročino, vrtoglavico ter slabostjo in je lahko, če je ne odkrijemo in začnemo pravilno ter hitro zdraviti, tudi smrtno nevarna..

V najhujših primerih lahko plesen poškoduje notranje organe in povzroči celo odpoved organov pri ljudeh. Do tega pride, če spore plesni prodrejo v človeško telo in začnejo kolonizirati določene organe, se hraniti z njim in medtem sproščati mikotoksin, ki je nevaren za ljudi. Mikotoksin je nevaren za vse notranje organe, vključno s srcem, pljuči in reproduktivnimi organi,
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del