Quantcast
Radio1_v_zivo


Sezonska depresija odvisna od tvoje BARVE OČI! Znanstveniki razkrivajo, zakaj je temu tako
Uporabna vsebina | 17. 3. 2019 5:44
Sezonska depresija je razširjena tudi pri nas
Ključne besede:     oči    barva    depresija    sezonska    počutje    svetloba    negativa
Svetlooki ljudje so bolj nagnjeni k sezonski depresiji

Znanstveniki pravijo, da se tako imenovana SDA razvije zaradi neravnotežja seratonina in melatonina v možganih, zaradi česar imajo ljudje motnje razpoloženja. Vzrok tega naj bi bil manjša količina naravne svetlobe, kar se kaže v slabšem razpoloženju, večji potrebi po spanju, napadi lakote - zlasti po hrani, kot so sladkarije, slani prigrizki in podobno. 


KAJ JE SDA oz. sezonska depresija?


Potreba po spanju - Za sezonsko depresijo je značilna večja potreba po spanju, zaradi česar sta jutranje vstajanje in ohranjanje budnosti oteženi.

Lakota - Značilen je tudi povečan tek, zlasti potreba po sladkem.

Nemirnost - Osebe s sezonsko depresijo so navadno precej nemirne in impulzivne, zato pri tej motnji pogosteje kot pri tipičnih depresijah pride do samopoškodovanja, v najhujših primerih celo do samomora.

Profesor psihologije Lance Workman z univerzve v Južnem Wellsu je na podlagi raziskav odkril, da je dovzetnos za depresijo odvinsna tudi od barve oči. Izkazalo se je, da so ljudje s svetlejšimi očmi, kot so modri ali sivi odtenki ali sivo zelenimi bolj nagnjeni k zimski depresiji in jih stvari hitreje prizadenejo. 
Prav tako absorbirajo več svetlobe kot ljudje z rjavimi očmi, kar  se pozna na slabem razpoloženju. Temnejše oči spodbujajo nastajanje večje količine melatonina, zaradi česar so ljudje bolj dovzetni za vedenjske motnje.

Mrežnica v človeškem očesu je zelo občutljiva na svetlobo. Ko svetloba vstopi v oko, te celice povzročijo živčne impulze, ki informacije o svetlobi pošljejo v hipotalamus v možganih. Več svetlobe ko doseže hipotalamus, toliko bolj se zmanjša sprejem melatonina - hormona, ki nadzoruje ritem dan-noč in je odgovoren za to, da v temi postanemo utrujeni. Ker so rahlo pigmentirane oči bolj občutljive na svetlobo in jim ni torej treba absorbirati tako veliko svetlobe, da bi informacije dosegle hipotalamus, se pri ljudeh z modrimi očmi pozimi proizvaja manj melatonina kot pri ljudeh z rjavimi ali temnimi očmi.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del