Quantcast
Radio1_v_zivo


Konec pustovanja
| 6. 3. 2019 11:11
Letos je potekalo v znamenju 1950-letnice prve pisne omembe Ptuja v antičnih pisnih virih
Ključne besede:     Pust    Ptuj    karneval
Vsi zaposleni na ptujski mestni upravi so se našemili v stare rimljane, županja pa  v vlogi rimske cesarke.
Vsi zaposleni na ptujski mestni upravi so se našemili v stare rimljane, županja pa v vlogi rimske cesarke.

Direktorica Zavoda za turizem Ptuj Katja Gönc o tem, da lahko z izjemnimi dogodki na Ptuj privabijo množice obiskovalcev
PRENESI DATOTEKO
Direktorica Zavoda za turizem Ptuj Katja Gönc o tem, da lahko z izjemnimi dogodki na Ptuj privabijo množice obiskovalcev
Ob koncu enajstdnevnega festivala je 17. karnevalski princ Baron Jakob Zekel Videmski mestno oblast vrnil županji Nuški Gajšek.

Kot je povedal vodja organizacijskega odbora Kurentovanja Branko Brumen, ga je odziv na letošnje dogajanje na javnem delu festivala pozitivno presenetil. Začelo se je z rekordnim številom kurentov in obiskovalcev na zdaj že tradicionalnem uvodu v dogajanje Kurentovem skoku v Budini, nadaljevalo pa z doslej največjo udeležbo umetnikov na slikarskem ex-temporu.

"Še nikoli nam ni uspelo zbrati toliko ljudi in dobrodelnih sredstev na Obarjadi, tudi otvoritvena etnopovorka je zagotovo upravičila naziv največjega etnografskega muzeja na prostem v Evropi. Dnevni prikazi tradicionalnih pustnih mask so dnevno na ulice privabili po nekaj tisoč ljudi, na nedeljski vrhunec dogajanja pa smo privabili skoraj 2500 maškar iz sedmih držav," je največje uspehe naštel Brumen.

Da se na karnevalske, pa tudi nekatere druge dogodke v najstarejšem slovenskem mestu, odziva vse več ljudi, so zadovoljni tudi v Zavodu za turizem Ptuj. Kot je povedala direktorica Katja Gönc, je obisk presegel njihova že sicer visoka pričakovanja. Ob domačih obiskovalcih je na Ptuj v teh dneh prišlo tudi kar nekaj tujcev iz vse Evrope. Samo nedeljske mednarodne povorke se je udeležilo okoli 45.000 ljudi.

"Z izjemnimi dogodki ni težav pripeljati v naše mesto takšnih množic ljudi, kar kaže na to, da smo središče karnevalskega dogajanja ne le v Sloveniji, pač pa kar v tem delu Evrope. Po dolžini dogodka pa zagotovo sodimo v sam vrh," je dejala Gönčeva in dodala, da jih je v teh dneh obiskalo tudi kar nekaj predstavnikov uglednih tujih medijev, med njimi National Geographic, The Telegraph, francoska tiskovna agencija AFP in še nekaj predstavnikov sedme sile iz vseh delov Evrope.

Med tujimi gosti je v času Kurentovanja hotelske sobe rezerviralo veliko italijanskih in avstrijskih gostov, prišlo je precej enodnevnih obiskovalcev iz Madžarske, med bolj številnimi so Nemci, sicer pa so gostili tudi uradne delegacije partnerskih karnevalskih mest iz vse Evrope.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del