Quantcast
Radio1_v_zivo


Fant se je zgrudil na tla in UMRL V RAZREDU! Kar ga je ubilo, je pretreslo javnost: To stvar imate tudi doma
Žalostno | 1. 3. 2019 9:01
16-letnik zaužil preveč kofeina in umrl
Ključne besede:     kofein    energijska    pijača    smrt    najstnik    razred    pouk    kava    aritmija    zastoj
Njegov oče ne more verjeti, kaj ga je pokopalo

16-letni Davis Allen Cripe ni nikoli imel nobenih zdravstvenih težav, se ni drogiral in užival ostalih prepovednih substanc, ko se je kar naenkrat zgrudil v razredu in uro potem, ko so ga odpeljali v bolnišnico umrl. 

Po poročanju mrliškega oglednika naj bi mladenič skozi cel dan spil okoli 7 energijskih pijač, v zadnji uri pa je zaužil kar tri, in sicer en veliki ''latte macciato'' iz Mcdonaldsa, pol litrsko plastenko enegrijske pijače Mountain Dew in še eno energijsko pijačo Nos, z visoko vsebnostjo kofeina. Prevelika količina kofeina je povzročila motnje srčnega utripa, kar je privedlo do zastoja srca. 


''Bil je zdrav fant, še zdaj ne morem verjeti, da ga ni več,'' je povedal z žalostjo v očeh njegov oče

''Na svetu je ogromno različnih ljudi. Nekateri lahko spijejo ogromno energijskih pijač, kljub temu da vedo da ogrožajo svoje zdravje, pa jim ne bo nič, za nekatere pa je žal lahko dovolj že samo en kozarc preveč,'' je povedal mrliški oglednik. 

To ni bilo predoziranje. Fant je umrl zaradi povsem legalne substance, ki je dostopna vsepovsod in vsakomur. Brez kofeina si marsikdo ne predstavlja življenja, a moramo o tem ozaveščati predvsem najstnike, ki hitro spijejo preveč, kar lahko privede do situacije, ki se je zgodila Davisu. 


V roku ene ure je spil te tri pijače, ki so ga na koncu stale življenja

Kako kofein vpliva na srce? 

Raziskovalci so v študiji slikovno pregledali srca 17-ih ljudi, uro potem, ko so ti popili energijsko pijačo, ki je vsebovala 32 miligramov kofeina na 100 mililitrov tekočine ter 400 miligramov tavrina prav tako na 100 mililitrov tekočine. Ugotovili so močnejše krčenje srca. Levi srčni prekat, ki dovaja kri po telesu, se je namreč uro po zaužitju energijske pijače krčil intenzivneje kot ob začetku študije.

Največja dnevna količina za zdravega odraslega človeka težkega 70 kg je 400 mg kofeina oziroma 5,7 mg na kg telesne teže, ki pa ga ne smemo zaužiti naenkrat, temveč v 2 - 4 urnih razmakih prek dneva. V enem obroku naj ne bi zaužili več kot 200 mg kofeina. Te količine in način vnosa je tudi varen, kadar pijemo energijske pijače brez alkohola.


Kar 19% Evropejcev pretirava z uživanjem energijskih pijač in preseže dnevno  dozo kofeina

Evropska agencija za varno hrano EFSA (European Food Safety Agency) je objavila mnenje o varnem vnosu kofeina za zdrave ljudi, nosečnice in otroke. V raziskavi so ugotovili, da v Evropi od 6-33% ljudi presega varen vnos kofeina, največ je takih na Danskem.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del