Uprava za varno hrano je sporočila, da se je sporno poljsko meso okuženo s salmonelo in ki vsebuje ostanke zdravil prodajalo po vsej Sloveniji. Sporno meso za kebab je prejelo kar 36 ponudnikov hitre prehrane v Sloveniji, v 23-ih različnih krajih. Seznam obratov razkrivamo tukaj (VIR: 24ur.com):
- Top-H, ogrevanje in varovanje, d.o.o., RADOVLJICA
- Nebotičnik kebab d.o.o. PE KR, KRANJ
- Okrepčevalnica Pinki Sašo Krpič s.p., KRANJ
- IZZI DONNER KEBAB gostinske storitve Izar Džaferi s.p., NOVA GORICA
- Okrepčevalnica vagonček, Elmedin Ademi, s.p., KAMNIK
- Okrepčevalnica, Šefik Dželadini s.p., RADOMLJE
- Pekarstvo NESI, Enes Saramati s.p., LJUBLJANA
- Pekarna Dolina, LJUBLJANA
- Fast Food Nobel, LJUBLJANA
- Auri plus, Gostinstvo in trgovina, d.o.o., LJUBLJANA
- Beks in Bini, gostinske storitve, d.o.o., LJUBLJANA
- FuturaHaus d.o.o., LJUBLJANA
- Alebon d.o.o., LJUBLJANA
- Okrepčevalnica »Jagoda« Hazbi Ređepi s.p., IZOLA
- Okrepčevalnica »VAL« Zemri Asipi s.p., PORTOROŽ
- Okrepčevalnica trend, Emin Ismaili s.p., ILIRSKA BISTRICA
- Slaščičarna Medo Besir Pajaziti s.p., KOČEVJE
- Hitra hrana na suhem mostu Armin Krasniqi s.p., ČRNOMELJ
- Okrepčevalnica »KavaBar« Zija Jusufi s.p., METLIKA
- Rustemi gostinstvo in storitve d.o.o., NOVO MESTO
- Pajaziti Arsim s.p. kavarna Ars, SEVNICA
- Pkajaziti Besim s.p., ZAGORJE OB SAVI
- Okrepčevalnica Kebabči Refik, Gzim Abazi s.p., LAŠKO
- R.T. gostinstvo in storitve d.o.o., ŠTORE
- Okrepčevalnica, Kebab Izi, Diturije Kurtaj s.p., VELENJE
- Okrepčevalnica Katica Gala Kebap Zeqir Mavriqi s.p., SLOVENJ GRADEC
- Bernard Mataj s.p., PTUJ
- Sufaj plus, pekarna, gostinstvo in druge storitve, d.o.o. – dostava, MARIBOR
- PE Kebab Paša, MARIBOR
- Muharem Fejzulai s.p. – dostava, MARIBOR
- MC Panda, gostinstvo, gradbeništvo in druge storitve, d.o.o., MARIBOR
- MMF, družba za gostinstvo, proizvodnjo, trgovino in storitve d.o.o., MARIBOR
- Okrepčevalnica tip top Fejzuli Livdim s.p., MARIBOR
- Sladoled Palma, Aljajdin Ganiu s.p., MARIBOR
- Okrepčevalnica Pajdaš, Jonus Sadiki, s.p., MURSKA SOBOTA
- Leotrimi, pekarstvo in slaščičarstvo, d.o.o., LENDAVA
S Poljske je k nam prišlo dobrih pet ton takšnega mesa, nekaj več kot šest ton pa so ga prejeli tako Hrvati kot tudi Madžari. Dobra tona mesa je že bila odpeljana na uničenje, žal pa smo ga dobre štiri tone že pojedli. Meso je na slovenski trg prišlo decembra, prodajalo pa se je vse do umika, torej do februarja. Vsi ti ponudniki naj bi bili po besedah direktorice inšpekcije Andreje Bizjak sedaj čisti.
Ko se meso popeče ali prekuha je salmonela uničena. Kljub temu pa lahko ostanki salmonele ostanejo na površinah, kjer je bilo okuženo meso, salmonela pa se tako prenese na sadje ali zelenjavo, ki jo kasneje režemo na isti površini.