Quantcast
Radio1_v_zivo


Nove vsebine v Centru vesoljskih tehnologij
| 21. 2. 2019 12:26
Osrednja razstava govori o pionirju vesoljske tehnologije Hermanu Potočniku Noordungu
Ključne besede:     Zdravko Počivalšek    Center vesoljskih tehnologij    Vitanje    razstave
 razstave
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je včeraj v Centru vesoljskih tehnologij odprl prenovljene razstave.

V Centru vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga v Vitanju so prenovili razstave in jih nadgradili z interaktivnimi aplikacijami. Osrednja razstava govori o pionirju vesoljske tehnologije, zaradi katerega je pred leti center v Vitanju sploh nastal, Hermanu Potočniku Noordungu, na ogled so vsi prevodi in slovenske izdaje knjig Problem vožnje po vesolju – Raketni motor. V zbirki je med drugim prva izdaja nemškega izvoda iz leta 1929 in ruski delni prevod iz leta 1935, ki je izjemna redkost. Takšne zbirke nima nobena knjižnica v Sloveniji in verjetno tudi ne na svetu.


Pripravili so tudi razstavo Slovenija v vesolju, na kateri bodo predstavili dosedanje dosežke slovenskih podjetij in projektov v vesolju. Pa razstavo Podobe Zemlje, ki je namenjena predstavitvi sodobnega načina in rezultatov opazovanja Zemlje, ki hkrati na poseben in inovativen način razkriva delovanje sistema in podaja dosežke opazovanja našega planeta skozi kopico uporabnih primerov. Na ogled je še didaktična razstava Velik korak za človeštvo o luni in 50. letnici prvega pristanka na luni misije Apollo 11.Obiskovalci si bodo v Vitanju odslej lahko ogledali tudi edinstveno sobo s sinhronimi projekcijami Vesolje 360, ki bo omogočala interaktivno spoznavanje vesolja preko animacij v 360-stopinjskem prostoru in bo vzbudila poseben občutek virtualne resničnosti. Kot obljubljajo v vitanjskem centru, bo dojemanje snovi na takšen način zelo intenzivno in bo še zlasti pritegnilo najmlajše. V izvedbo omenjenega projekta je bila vključena velenjska ljudska univerza z ekipo Vzorčnega mesta.

 

Na voljo je tudi VR Electra, ki simulira letenje s tremi različnimi tipi letal in ponazarja edinstveno znanstvenofantastično vesoljsko plovilo za pristno izkušnjo letenja oziroma lebdenja v virtualni resničnosti. V izvedbo projekta so bila vključena podjetja Pipistrel, Aereform in Airnet.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - predsedniške volitve | Volilna pravila - lokalne volitve | Seznam predvajanih del