Quantcast
Radio1_v_zivo


Brezplačno izobraževanje odraslih
| 20. 2. 2019 8:42
Na Ptuju bodo v dodatno izobraževanje vključili več kot 900 ljudi
Ključne besede:     Ptuj    izobraževanje    odrasli
 Ljudska univerza Ptuj je za izvedbo 75 programov pridobila dobrih 750.000 evrov.
Ljudska univerza Ptuj je za izvedbo 75 programov pridobila dobrih 750.000 evrov.

Enajst podravskih ljudskih univerz in ostalih zavodov, ki izvajajo brezplačne programe izobraževanja za odrasle in so združeni v tri konzorcije, bo do leta 2022 za izvajanje izobraževanj za odrasle od ministrstva za izobraževanje in Evropskega socialnega sklada prejelo 2,5 milijona evrov. Z njimi bodo dodatno izobrazili skoraj 3000 ljudi.

Kot so pojasnili na novinarski konferenci, namerava konzorcij pod vodstvom Andragoškega zavoda Maribor z dobrimi 1,1 milijona evrov skozi 145 programov poskrbeti za izobraževanje okoli 1900 ljudi, med njimi je več kot 1300 starejših od 45 let. 

Ljudska univerza Ptuj je za izvedbo 75 programov pridobila dobrih 750.000 evrov, s katerimi bodo v dodatno izobraževanje vključili več kot 900 ljudi, dve tretjini med njimi bosta starejši od 45 let. Kot tretji konzorcij v regiji se je projektu letos pridružila še Ljudska univerza Slovenska Bistrica s partnerji, ki bodo imeli za 47 programov na voljo skoraj 630.000 evrov, v izobraževanje pa bodo lahko vključili 765 ljudi.

Mariborski in ptujski konzorcij sta po besedah direktorice Andragoškega zavoda Maribor Irene Urankar že v preteklem obdobju izvajanja programa pridobivanje temeljnih in poklicnih kompetenc 2016-2019, ki se zaključuje marca, dosegla lepe rezultate. Do konca leta 2018 je nova znanja pridobilo 3400 odraslih, ki so se udeležili 249 programov, pri čemer so že takrat v brezplačne programe prednostno vključevali starejše od 45 let z nižjo izobrazbo.

Mojca Volk s ptujske ljudske univerze pa je posebej izpostavila prednosti, ki jih projekt prinaša. Izvajalci v vseh treh konzorcijih bodo imeli namreč možnost ponudbo sproti prilagajati povpraševanju in kreirati nove izobraževalne programe, ki jih bodo potrebovali odrasli in njihovi delodajalci.

"Novost je, da so programi prednostno sicer še vedno namenjeni zaposlenim, starejšim od 45 let in manj izobraženim, vanje pa lahko vključujemo tudi brezposelne," je dejala Volkova in dodala, da je vseživljenjsko učenje zagotovo eden ključnih odgovorov na aktualne izzive, kot so pomanjkanje ustrezne delovne sile, fleksibilnost in učljivost zaposlenih, ter seveda staranje delovne sile in družbe na splošno.

Kot je povedala vodja sektorja za izobraževanje odraslih pri ministrstvu za izobraževanje Katja Dovžak, imamo v Sloveniji okoli 400.000 odraslih z nižjimi spretnostmi, vsak četrti ima resne težave z obvladovanjem izzivov na poklicnem, socialno-emocionalnem ali kognitivnem področju.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del