Quantcast
Radio1_v_zivo


Dotrajani pljučni oddelek UKC Maribor
| 20. 2. 2019 8:25
Selitev bi bila nujna, a denarja še ni
Ključne besede:     UKC; Maribor    oddelek
 O selitvi v Maribor se govori desetletja, a v praksi se doslej še ni premaknilo.
O selitvi v Maribor se govori desetletja, a v praksi se doslej še ni premaknilo.

Direktor UKC Maribor Vojko Flis o nujnosti selitve pljučnega oddelka
PRENESI DATOTEKO
Direktor UKC Maribor Vojko Flis o nujnosti selitve pljučnega oddelka
Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je  predstavilo članom sveta zavoda investicijsko dokumentacijo za selitev dotrajanega oddelka za pljučne bolezni s Pohorja v matično enoto v Mariboru. Ti so s projektom soglašali, a država zaenkrat nima denarja zanj.

Oddelek za pljučne bolezni, ki razpolaga s 53 posteljami in letno sprejme več kot 3000 bolnikov, se nahaja v starejši stavbi na Slivniškem Pohorju, okoli 15 kilometrov stran od osrednjega kompleksa UKC Maribor. Zgradba je nujno potrebna temeljite obnove, stroški vzdrževanja in dodatni stroški zaradi dislociranosti nenehno naraščajo. Po navodilu inšpekcijskih služb je treba sanirati čistilno napravo, nujna je tudi investicija v kotlovnico.

Delovanje oddelka na dislocirani lokaciji je težavno tudi zaradi tega, ker morajo nujne primere in bolnike za opravljanje invazivne diagnostike voziti v matično enoto v središče Maribora. Ob tem nimajo urejenega lastnega prevoza bolnikov, temveč so odvisni od razpoložljivosti reševalnih vozil. Razlogi za selitev so po navedbah vodstva UKC Maribor tudi ekonomske narave, saj bi s tem znižali stroške za njegovo obratovanje.

O selitvi v Maribor se govori desetletja, a v praksi se doslej še ni premaknilo. Novo vodstvo UKC Maribor je lani znova oživelo to razpravo in danes tudi predstavilo investicijsko dokumentacijo za ta projekt. Ker znotraj matične enote ni prostora za gradnjo novih objektov, naj bi pljučni oddelek preselili v prostore sedanjega oddelka za kožne bolezni v stavbi klinike za interno medicino, z rošado nekaterih drugih oddelkov.

Direktor UKC Maribor Vojko Flis ocenjuje, da bi s selitvijo lahko začeli že letos, a ministrstvo za zdravje trenutno nima denarja za to. "Preprosto nimamo dovolj denarja za vse nujne potrebe slovenskih bolnišnic," je povedal vodja direktorata za zdravstveno ekonomiko na ministrstvu za zdravje in predsednik sanacijskega odbora Mirko Stopar, ki se je udeležil današnje seje sveta zavoda. Si bodo pa po njegovih besedah prizadevali, da denar za to zagotovijo prihodnje leto.

Finančna konstrukcija projekta še ni zaključena, v celoti se ocenjuje na več kot sedem milijonov evrov. Po besedah Flisa preučujejo možnost, da prvo fazo projekta, ocenjeno na 2,8 milijona evrov, izvedejo z lastnimi sredstvi, in sicer iz sredstev amortizacije. Selitev pljučnega oddelka je namreč po njegovih besedah prioriteta na področju investicij.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del