Quantcast
Radio1_v_zivo


35 mladih iz 5 držav na MLADINSKI IZMENJAVI v Celju
Oglas | 19. 2. 2019 0:24
Pestro dogajanje med zimskimi počitnicami v Celjskem mladinskem centru
Ključne besede:     Celjski mladinski center    mladinska izmenjava    slam poezija    delavnice    počitnice    mladi
V Celjskem mladinskem centru se obeta izvedba mednarodne mladinske izmenjave

V Celjskem mladinskem centru bo med zimskimi počitnicami, med 18. in 25. februarjem potekala mednarodna mladinska izmenjava Youth SLAMs (Society of Lyric Active Meetings) against radicalization.

V projektu sodeluje 35 mladih iz Slovenije, Grčije, Španije, Italije in Latvije, ki bodo lahko skozi številne delavnice krepili kompetence na področju pisanja, govornega izražanja in javnega nastopanja. Sama izmenjava naslavlja pojem radikalizacije in nestrpnosti med mladimi preko aktivnega srečevanja z novo obliko slam poezije.

Tokratna izmenjava bo raziskovala nove oblike slam poezije, ki je naravnana na publiko in govorico telesa ter pripravila performans o problemih generacije, ki je na prepihu med odraščanjem in aktivnim vključevanjem v družbo ter o problemih radikalizacije sodobnega časa, ki je skupna ljudem po vsem svetu, ne glede na njihovo kulturno in socialno ozadje.

 

Poslanstvo Celjskega mladinskega centra je bilo in ostaja ustvarjati okolje, kjer mladi na ustvarjalen in zabaven način pridobivajo kompetence za vključevanje v družbo in samostojno življenje. V ta namen vsako leto prijavijo mladinsko izmenjavo na program Erasmus + in so tudi večkrat pridruženi partnerji mladinskih izmenjav v tujini. 

Celjski mladinski center je v letu 2018 preko 70 mladim omogočil sodelovanje v okviru izmenjav, treningov in drugih oblik projektnega sodelovanja, da so svoje znanje in kompetence nadgradili.  S svojimi mednarodnimi projekti pa je opozoril nase tudi Nacionalno agencijo programa Erasmus+ v Sloveniji (MOVIT) in Evropsko komisijo. Slednja je dve njihovi mladinski izmenjavi v letih 2015 in 2016 označila kot primera dobre prakse. Od vseh uspešno izvedenih Erasmus+ mobilnih projektov je zgolj 10 % prejelo omenjeni naziv. 

 

 

 

Kaj je slam poezija?

Slam, slam poezija ali performance poezija je literarna zvrst, ki jo uvrščamo pod liriko. Gre za poetičen stil, ki se je razvil z namenom živega nastopanja pred publiko in v tekmovalni areni. Tipična besedila združujejo ilirske, epske in scenske elemente, v javnosti pa se pojavlja predvsem na odrih. Po eni strani se je uveljavila oblika pesniškega dvoboja (poetry slam), ki označuje tekmovanje v recitiranju. Po drugi strani pa poznamo slam poetry oziroma slam poezijo, ki se izvaja v živo in je naravnana na publiko.Kaj se bo dogajalo v času mladinske izmenjave? 


Cel teden se bodo odvijale delavnice na temo poezije, umetnosti, nastopanja in retorike, v petek, 22. februarja pa bo v dvorani celjskega mladinskega centra ob 20.00 potekal zaključni nastop SLAM poezije. 


Pestro dogajanje lahko spremljate na Facebook strani Celjskega mladinskega centra. 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del