Quantcast
Radio1_v_zivo


Gimnazija Franceta Prešerna (GFP) - šola dijakov z mnogimi talenti
Oglas | 13. 2. 2019 3:20
Gimnazija Franceta Prešerna Kranj se predstavi in vabi na obisk
Ključne besede:     Gimnazija Franceta Prešerna    informativni dan    dijaki

GIMNAZIJA FRANCETA PREŠERNA KRANJ (GFP) – gimnazija vrhunskih in perspektivnih športnikov, umetnikov, podjetnikov …

Na Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj se je možno šolati v treh gimnazijskih programih: gimnaziji, ekonomski gimnaziji in športnem oddelku ekonomske gimnazije.

 

Foto: Gimnazija Franceta Prešerna Kranj

 

V šolskem letu 2019/20 bodo vpisali 5 oddelkov prvošolcev, dva oddelka gimnazije, dva oddelka ekonomske gimnazije in športni oddelek ekonomske gimnazije. Med omenjenimi programi s svojo specifiko izstopa športni oddelek ekonomske gimnazije.

 

Program ekonomske gimnazije – športni oddelek (EG-š) je edini pravi športni oddelek v strokovnih gimnazijah v Sloveniji. Prešernova gimnazija je v gorenjskem, pa tudi širšem slovenskem, prostoru že vrsto let poznana po odličnem delu z dijaki športniki. Njihovo šolo so obiskovali Peter in Domen Prevc, Primož Roglič, Žan Košir, Vesna Fabjan, Jurij Tepeš, Barbara Jezeršek, Anamarija Lampič, Štefan Hadalin, Grega Žemlja, Peter John Stevens, Anže Semenič, Anže Lanišek, Žiga Jelar, Vid Vrhovnik in številni drugi. Tudi danes se na njej šolajo mnogi mladi perspektivni športniki, v teh zimskih dneh še prav posebej zavzeto navijajo za skakalko Niko Križnar in biatlonca Alexa Cisarja.

 

V športni oddelek vpišejo najboljše športnike, ki so uspešni v evropskem in svetovnem merilu. V oddelku je največ 22 dijakov. Ti dijaki potrebujejo veliko usklajevanj šolskih in športnih obveznosti, ker so pogosto daljše obdobje odsotni od pouka. Poleg razrednika dijakom športnikom pomagata tudi pedagoški in športni koordinator. Obveznosti jim prilagajajo individualno. Vsak dijak športnik ima svoj osebni izobraževalni načrt. Omogočajo jim tudi učno pomoč in izobraževanje na daljavo.

 

Uspešno sodelujejo tudi z Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez, ki nudi podporo šolanju na daljavo in izvaja kakovostne delavnice za podporo športnikom pri razvoju dvojne kariere. Na GFP so trenutno vključeni v projekt Dvojna kariera – tutorstvo dijakom športnikom, v okviru katerega dijakom omogočajo delavnice o prehrani, komuniciranju, okrogle mize z vrhunskimi športniki, ki mladim športnikom posredujejo svoje izkušnje tako iz športnega kot osebnega življenja. 

 

V januarju 2019 so predstavniki OKS-ZŠZ presojali sistem dela z dijaki športniki na nekaterih srednjih šolah, ki so se odzvale povabilu za pridobitev certifikata »Športniku prijazno izobraževanje«. Predstavniki OKS-ZŠZ so tako še uradno potrdili, da ima Gimnazija Franceta Prešerna res posluh za dijake športnike, za prilagojeno individualizirano delo z njimi in da bo v prihodnjih mesecih ena izmed prvih šol v Sloveniji, ki bo prejela prestižni certifikat »Športnikom prijazno izobraževanje«.

 

 Foto: Nekdanji in sedanji dijaki športniki GFP

 

Niso pa dijaki GFP samo odlični športniki, veliko njihovih dijakov je tudi umetniško nadarjenih. Nekateri njihovi glasbeniki se vzporedno šolajo, poleg GFP obiskujejo še konservatorij v Ljubljani ali Italiji. Lansko leto Gaja in Lana Jarc, ki sta se vzporedno šolali na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani, tudi maturo opravili z odliko in bili zlati maturantki. V letošnjem šovu »Slovenija ima talent« pa nas je navduševal njihov lanskoletni maturant, sedaj študent Akademije za glasbo, Tilen Lotrič, pred letoma pa smo v šovu navijali za Klaro Jazbec. Njena avtorska pesem Milijon in ena je med najbolj predvajanimi pesmimi na radijskih postajah in ima na YouTube za slovenske razmere zavidljivih dva in pol milijona ogledov.