Quantcast
Radio1_v_zivo


POZOR: Sušiš perilo na radiatorju? Ne počni tega!
Zanimivo | 5. 2. 2019 4:02
Sušenje na radiatorju lahko škoduje tvojemu zdravju
Ključne besede:     sušenje    perilo    zima    radiator
Če res ni nujno, naslednjič raje poišči raje drug način sušenja.

Zima ni najbolj prijazno obdobje za sušenje perila, to vemo pravi vsi, ki redno uporabljamo pralni stroj. Radiatorji sicer svojo supermočjo oddajanja toplote delujejo kot idealen pomočnik pri sušenju, a strokovnjaki to početje močno odsvetujejo. Mnogi v teh hladnejših dneh žal nimajo druge izbire, kot da perilo sušijo kar v stanovanju, pa naj bo to na stojalu za perilo ali kar na radiatorju. A ta sicer na videz nedolžna navada lahko negativno vpliva na naše zdravje, predvsem na dihalne poti. S pogostom sušenjem na radiatorju naj bi se namreč v domu močno povečala raven vlage, to pa povečuje možnosti za nastanek plesni in gliv. Slednje pa lahko kaj hitro povzročijo težave z dihali in celo pojav hudih respiratornih bolezni. 


Škotski raziskovalci s fakultete za arhitekturo Mackintosh so prišli do ugotovitve, da naj bi bilo sušenje perila na radiatorju krivo za kar 30 odstotkov vlage, ki se nabira v naših domovih in predstavlja idealno okolje za pršice in razvoj plesni ter glivične infekcije. Glivična ali bakterijska infekcija se lahko razširi tudi na ostale dele telesa, še posebej pa je nevarna, če oseba boleha za astmo, cistično fibrozo, ali pa ima zgolj oslabljen imunski sistem. Občasno sušenje nekaj kosov oblačil na radiatorju seveda ne predstavlja tako strašnega problema, a redna uporaba tovrstnega načina sušenja, sploh če stanovanja ne zračiš vedno, lahko močno vpliva na tvoje zdravje. 
V času pogostih prehladov, viroz in gripe, in sploh če pod isto streho živijo tudi majhni otroci ali starejši kronični bolniki, je redno zračenje prostorov zelo pomembno. Z vstopom svežega zraka v prostor namreč preprečujemo nastanek plesni in vlage ter tako zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni dihal.