LIVE           051300300   0802255         Frekvence
 

Študent je POJEDEL pet dni stare TESTENINE, naslednji dan so ga starši našli MRTVEGA!

Strokovnjaki so obrazložili, zakaj je prišlo do tega
Ključne besede: študent, hrana, makaroni, testenine, ostanki, smrt, zastrupitev, žalostno
  Vsakodnevno počnemo nekaj, kar na prvi pogled morda ni tako nevarno, a je. Prehranjujemo se. Pogosto zaužijemo tudi ostanke hrane, saj se zgodi, da skuhamo prevelik obrok, ostanka pa ne želimo vreči stran. A bistveno je, da živila pravilno shranimo in skladiščimo. Pred nekaj leti se je že zgodilo, a sedaj ponovno postalo aktualno, saj so strokovnjaki prišli do novih pomembnih ugotovitev.Kmalu po tem, ko je zaužil testenine, je dobil običajne znake zastrupitve! 20-letni študent A. J. verjetno ni pomislil, da uživa svoj zadnji obrok v življenju, ko je jedel pet dni stare testenine. Kaj takšnega se zagotovo pri marsikateremu študentu dogaja precej pogosto. Ker mu je ostalo precej makaronov, jih je samo shranil v plastično posodo in jih kar pet dni pustil stati na mizi v kuhinji. Po petih dneh jih je ponovno zaužil. Zelo kmalu so se pojavili simptomi zastrupitve. Začel je bruhati, dobil je drisko, napadle so ga slabosti, bolečine v trebuhu ter glavobol. Ves dan je preživel na stranišču ter v postelji, starši pa so ga naslednje jutro našli mrtvega, potem, ko so jih prijatelji obvestili, da se ni pojavil na predavanjih. Obdukcija je pokazala, da je umrl zaradi zastrupitve s hrano, ki jo je povzročila bakterija Bacillus cereus. Ta bakterija razvije toksine, ti pa povzročajo bruhanje in drisko. Pred dnevi so tako z stališča njegovega primera prikazali precej podrobno poročilo o kemijskih procesih, ki so se v času zastrupitve dogajali v telesu mladeniča.   Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da lahko ostanke hrane v hladilniku hranimo še tri ali štiri dni, nikoli pa jih ne smemo pustiti na sobni temperaturi.