Quantcast
Radio1_v_zivo


Kakovost vode v celjskih studencih
| 11. 1. 2019 12:11
Vodo iz studencev je pred pitjem dobro prekuhati
Ključne besede:     Studenec    Skalna klet    analize    monitoring    Meškov studenec
 skalna klet
Vsi štirje odvzeti vzorci vode iz studenca Skalna klet so bili zdravstveno ustrezni.

Na Mestni občini Celje so lani naročili analize, s katerimi so preverili kakovost vode v treh studencih na območju Celja. Gre za studenec Gabrovka ob cesti na Celjsko kočo,  Meškov studenec in studenec Skalna klet, iz katerih Celjani pogosto pijejo vodo ali pa jo odnašajo domov za kasnejšo uporabo.

 

Laboratorijske analize so opravili strokovnjaki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. V vsakem studencu so vzeli vzorce v vseh letnih obdobjih.  Ugotovili so, da glede fizikalno kemijskih parametrov med studenci ni bilo pomembnih razlik in da so bili vsi odvzeti vzorci skladni s kriteriji Pravilnika o pitni vodi.

 

Drugače pa je bilo pri mikrobioloških analizah, ki so pokazale, da je imel studenec Skalna klet najboljšo kakovost pitne vode, studenec Gabrovka pa najslabšo.  Vsi štirje odvzeti vzorci vode iz studenca Skalna klet so bili zdravstveno ustrezni, medtem ko je bil med štirimi vzorci iz studenca Gabrovke zdravstveno ustrezen samo eden. Od štirih vzorcev vode iz Meškovega studenca sta bila zdravstveno ustrezna dva.

 

Ne glede na laboratorijske rezultate je potrebno upoštevati, da so rezultati analiz odraz trenutnega stanja kakovosti vode. Strokovnjaki opozarjajo, da območje studencev ni zaščiteno in pod nadzorom, da voda ni obdelana s postopki priprave in da se lahko njena kakovost zaradi kmetijske dejavnosti, divjih odlagališč, prometa in drugih vplivov okolice zelo hitro spremeni. Na kakovost vode lahko vplivajo tudi obilne padavine, taljenje snega in druge neugodne vremenske razmere. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano svetujejo, naj se voda iz studencev pred pitje preventivno prekuha. To še posebej velja za vodo iz studenca Gabrovka, v kateri so našli fekalne bakterije, oziroma za vse studence po obilnejših padavinah. 

 

Poročilo o monitoringu pitne vode iz studencev Skalna klet, Gabrovka in Meškovega studenca je objavljeno na spletni strani celjske občine.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del