Quantcast
Radio1_v_zivo


TOP #5: Beračica v naročju vsak dan drži otroka, a otrok samo spi in se ne premika. Resnica te bo ŠOKIRALA
Žalostno | 25. 12. 2018 3:15
Grozljiva zgodba o beračici in otroku, ki ti bo dala misliti
Ključne besede:     top    obujanje    beračica    zgodba    otrok    otroci    ulica
To je ena izmed žalostnih zgodb, ki se nam je vtisnila v spomin

Na spletu smo zasledili članek Matthewa Sola, ki je zaokrožil po internetu s svetlobno hitrostjo. Avtor je zapisal srceparajočo zgodbo o beračici in njenem otroku, ki jo je redno srečeval na poti v službo in nam je lahko vsem v razmislek, kaj se dogaja okoli nas.

***

Nekega dne sem na poti v službo v bližini podzemne železnice opazil beračico. Težko ocenim koliko je bila stara, saj je bila pokrita z ruto in odeta v široka ter umazana oblačila. S sklonjeno glavo je prosjačila za denar, v njenem naročju pa je mirno spal njen otrok, ki je bil po moji oceni star do dve leti.

Ljudje, ki so hodili mimo so, ali sklonili pogled in nadaljevali pot, ali pa so segli v denarnico in v njen lonček vrgli kovanec ali dva. Tudi sam sem vrgel kovanec, se potrepljal po rami za dobro opravljeno delo in nadaljeval svoj dan.


Kar mesec dni sem jo videval na isti lokaciji, v istih oblačilih in vsakokrat je v njenem naročju ležal otrok. Šele po mesecu dni sem se kar naenkrat zdrznil in pomislil, zakaj je otrok v njenem naročju ves čas pri miru, zaka se ne premika, zakaj samo spi, zakaj nič ne joka. Otroci te starosti načeloma niso pri miru ves čas, se igrajo, skačejo, kričijo, jočejo, se smejijo. A ta otrok je bil nepremičen. Vsak dan. Zato sem se odločil, da brezdomko vprašam, kaj je narobe z otrokom.


"Zakaj tvoj otrok ves čas spi?" Ženska me je pogledala, potem pa umaknila pogled in ni odgovorila. Ponovil sem vprašanje. "Pusti me pri miru!" je jezno odvrnila in gledala nekam v daljavo. "Zakaj je ta otrok nepremičen?" sem zakričal. Za mano se je oglasil nek moški in rekel:"Pusti jo, kaj ne vidiš, da ima težko življenje!" Odšel sem dalje in se še ves dan nisem mogel otresti misli o majhnem in nepremičnem otroku.


Naslednji teden sem govoril s prijateljem, ki je Romun. Seznanil me je s kruto resnico. Že res, da so po ulicah brezdomci, ki prosijo za denar, ker imajo težko življenje, a tovrstne situacije, ko na ulici vidiš žensko z otrokom, bi naj bile po njegovih besedah del dobro organizirane akcije. Otroci, ki jih uporabijo za svojo "predstavo" pa naj bi bili "najeti" od staršev alkoholikov ali pa preprosto ugrabljeni. "Zakaj tisti otrok ves čas spi?" sem zgroženo vprašal prijatelja. Njegov odgovor me je šokiral, nisem mogel verjeti, kaj slišim.

"Otroci so pod vplivom drog ali alkohola," je zaupal grozno resnico.

"Ženska ves dan sedi z njim v naročju, zato mora otrok ostati miren. In miren je lahko samo tako, da je pod vplivom mamil ali alkohola. Ne morejo si privoščiti, da bi se otrok dolgočasil in skakal naokoli, medtem ko bi njegova"mama" prosila za denar. Nekateri so tako močno zadrogirani, da samo spijo, nekateri pa so samo bolj mirni in ubogo sedijo na "svojem mestu". Včasih se zgodi, da kateri od teh otrok zaradi prevelikega odmerka celo umre. In to na "delovnem mestu". Mama mora potem še ves dan v rokah držati truplo otroka in nadaljevati z delom. Takšna so pravila."


Moje srce se je zlomilo. Spomnil sem se vseh ljudi, ki so ženski v lonček vrgli denar, vključno z mano. Želeli smo pomagati njej, a pri tem pozabili na otroka. Žensko sem videl še nekajkrat. Zadnjič, ko sem jo videl, je bila sama in v njenem naročju ni bilo več spečega otroka.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del