Quantcast
Radio1_v_zivo


TO SO SLOVENSKA IMENA, ki so najpogostejša na ZADNJI DAN LETA
Slovenija | 18. 12. 2018 4:06
So Silve ter Silvestri in Silvi res »silvestrski«?
Ključne besede:     SURS    ime    statistika    december

Statistični urad Republike Slovenije (SURS) je pripravil posebno objavo o decembrskih imenih v Sloveniji. Med imeni prebivalcev, rojenih na zadnji dan leta, so najpogostejša Silva (164), Silvo (78) in Silvester (78). Med bolj »decembrska imena« sodijo še Štefan, Miklavž, Nikolaj ter Silvija, Nikolaja in Štefica.

 

Preveri, kako pogosta sta tvoje ime in priimek


Decembrska imena


V preteklosti je otrok po stari ljudski navadi največkrat dobil ime tistega znanega svetnika, katerega god je bil najbližji njegovemu rojstnemu ali krstnemu dnevu. To je v precejšnji meri veljalo za otroke, rojene do 1969. Tudi med prebivalci, rojenimi v decembru, se nekatera imena pojavljajo precej pogosteje kot med tistimi, ki so se rodili v drugih mesecih. Vsaj 20 % moških z imeni Silvester, Silvo, Štefan, Miklavž in Nikolaj ter ravno tolikšen delež žensk z imeni Silvestra, Štefanija, Štefka, Silva, Silvija, Nikolaja in Božica ter Otilija, Evica in Viktorija, ki so na začetku leta 2018 živeli v Sloveniji, je bilo namreč rojenih v mesecu decembru.

Silve ter Silvestri in Silvi so res »silvestrčki«


Osebe, ki so se rodile v prazničnem času med božičem in novim letom, so zelo pogosto in precej pogosteje kot tiste, ki so se rodile v drugih mesecih leta, dobile imeni Silvester, Silvestra ali krajši različici Silvo, Silva.


Polovica vseh prebivalcev Slovenije z imenom Silvester in skoraj polovica vseh z imenom Silvo je bilo rojenih v decembru, prav na zadnji dan leta pa je bilo rojenih 78 Silvestrov in ravno toliko Silvov.


Ime Silva, to je skrajšano obliko imena Silvestra, so precej pogosto dobile prebivalke Slovenije, rojene na zadnji dan leta ali nekaj dni prej. Med tistimi, ki so se rodile prav na zadnji dan leta, na silvestrovo, pa je to ime najpogostejše in je Silv še enkrat več kot Marij, čeprav je Marija sicer najpogostejše žensko ime (Silva: 164, Marija: 86).


Ime Silvestra se sicer ne uvršča med najpogostejša ženska imena (ima ga 673 prebivalk in je po pogostnosti na 239. mestu), je pa med vsemi imeni prebivalcev, rojenih v zadnjem mesecu leta, »najbolj decembrsko«. Kar 56 % vseh žensk, ki so živele v Sloveniji na začetku leta 2018 in jim je bilo ime Silvestra, je bilo rojenih v decembru, 30 med temi pa prav na zadnji dan v letu. Tudi Silvija, različica imena Silvestra, je eno od »decembrskih« imen, saj je bila vsaka četrta Silvija rojena v decembru.Štefani, Štefanije, Štefke, Štefice na štefanovo


Četrto najpogostejše ime žensk, rojenih v dneh med božičem in novim letom, je ime Štefanija, ženska različica imena Štefan, ki goduje 26. decembra. 52 % vseh žensk z imenom Štefanija se je rodilo v decembru, 4 % od teh pa prav na štefanovo. V decembru se je rodilo tudi 46 % vseh žensk z imenom Štefka (ki je sicer lahko tudi klicna oblika imena Štefanija) in 20 % žensk z imenom Štefica.


Štefan je tretje najbolj »decembrsko« moško ime, saj se je 29 % (1.418) Štefanov od vseh 4.935, ki so na začetku 2018 živeli v Sloveniji, rodilo v decembru.


Nikolaji, Nikolaje in Miklavži


Decembra ima rojstni dan tudi četrtina vseh moških z imenom Nikolaj in četrtina vseh žensk z imenom Nikolaja. Pri imenu Niko, skrajšani različici tega moškega imena, povezava z mesecem decembrom ni tako izrazita. Pri imenu Nik, najkrajši različici tega imena, močno popularni v zadnjih letih, pa se povezava med rojstnim dnevom osebe s tem imenom in dnevom, ko goduje Nikolaj, sploh več ne opazi.


Tudi četrtina vseh Miklavžev med prebivalci Slovenije ima rojstni dan v decembru. Drugače ime Miklavž ni prav pogosto; na začetku leta 2018 jih je bilo v Sloveniji 74.


Druga »decembrska« imena in nekateri priimki

Med »decembrska« imena sodijo še npr. Otilija, Viktorija in Evica, saj se pri vseh treh lahko opazi povezava med rojstnimi dnevi žensk s temi imeni in cerkvenim koledarjem ter s seznamom godovnikov. Tudi četrtina žensk z imenom Božica ima rojstni dan decembra. Moška različica tega imena, Božič, se med prebivalci Slovenije pojavi manjkrat kot petkrat.


Obstaja pa priimek Božič. Na začetku leta 2018 ga je imelo 3.370 prebivalcev Slovenije in je po pogostnosti na 14. mestu. Na začetku leta je v Sloveniji živelo tudi 121 prebivalcev s priimkom Božiček, 38 s priimkom Miklavž in 817 s priimkom Rudolf.


Če vas zanima, kako pogosto je vaše ime, vas vabimo, da podatek poiščete v interaktivnem iskalniku Imen in rojstnih dni.

 

Vir: SURS

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del