Quantcast
Radio1_v_zivo


V UKC Maribor zaživel presejalno-diagnostični center Dora
| 6. 12. 2018 8:57
Program DORA v celoti vzpostavljen po vsej Sloveniji
Ključne besede:     Maribor    Dora    program
 UKC Maribor  je izpolnil vse zahteve za vzpostavitev PDC programa DORA.
UKC Maribor je izpolnil vse zahteve za vzpostavitev PDC programa DORA.

V UKC Maribor  je začel delovati presejalno-diagnostični center Državnega presejalnega programa za raka dojk DORA. Center so slavnostno odprli minister za zdravje Samo Fakin, generalni direktor UKC Maribor Vojko Flis in vodja programa DORA Maksimiljan Kladivec. V UKC Maribor so tako že pričeli izvajati dodatne obravnave za ženske v širši regiji severovzhodne Slovenije, pri katerih bodo v presejalni mamografiji ugotovljene spremembe.

Prav tako bodo ženske, ki jim bodo v programu DORA v Mariboru  odkrili raka dojk, zdravljene v UKC Maribor. Na začetku bo izvajanje dodatnih preiskav potekalo v manjšem obsegu in ob strokovni pomoči osebja z Onkološkega inštituta Ljubljana, postopoma pa se bo obseg večal.

Minister za zdravje Samo Fakin je ob tej prelomnici povedal: “S pričetkom delovanja presejalno-diagnostičnega centra v Mariboru je program DORA v celoti vzpostavljen po vsej Sloveniji. Povsod deluje skladno z najvišjimi standardi kakovosti. Pomembno je, da bodo tovrstne storitve ženskam iz severovzhodne Slovenije dostopne bližje domu. Od danes naprej bodo lahko ženske iz teh koncev v UKC Maribor opravile mamografijo, če bo potrebno pa tudi dodatno diagnostiko in zdravljenje.”

Po desetih letih, ko so v program zgodnjega odkrivanja raka dojk DORA vabljene vse slovenske ženske med 50. in 69. letom, je tako UKC Maribor izpolnil vse zahteve za vzpostavitev PDC programa DORA. “Naš cilj je osveščanje žensk, da se odzovejo na povabilo v 70 ali več odstotkih. S tem bomo uspeli doseči dolgoročni cilj – to je zmanjšanje umrljivosti žensk med 50. in 69. letom za rakom dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah,” je povedal vodja programa DORA Maksimiljan Kladivec.

V PDC programa DORA v UKC Maribor so zdaj zagotovljeni ustrezni prostori, ki so ločeni od prostorov, kjer se izvaja slikanje asimptomatskih žensk, ter specifična medicinska oprema in visoko usposobljeno osebje za delo v PDC programa DORA. Tako so ob strokovni pomoči in nadzoru OI dodatno izobrazili in usposobili dva zdravnika radiologa, tri patologe, dva kirurga, štiri radiološke inženirje, dve medicinski sestri in dve administratorki, ki bodo delali v PDC programa DORA.

Poleg tega so za potrebe izvajanja dodatnih preiskav v okviru programa DORA kupili tudi posebno opremo, med katero sta diagnostični aparat za tomosintezo (slikanje dojke z različnih kotov in nato dobljene podatke združi v eno samo trirazsežno podobo, ki radiologu poda znatno natančnejšo sliko) in sodobna miza za stereotaktične punkcije (tridimenzionalno vodena citološka punkcija ob izračunanih koordinatah, ki določijo ciljno mesto).  V UKC Maribor je zagotovljeno tudi celovito zdravljenje raka dojk, vključno z radioterapijo, nuklearno medicino in možnostjo rekonstrukcije dojk po operaciji.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del