Quantcast
Radio1_v_zivo


Novi odlok za taksi službe
| 5. 12. 2018 12:23
V Celju bodo uvedli nekatere spremembe za taksi službe
Ključne besede:     Mestna občina Celje    taksi    odlok    vozilo
 taksi
V celjski občini je trenutno registriranih 17 taksi služb.

Mestna občina Celje je sprejela odlok o taksi službah, ki bo stopil v veljavo 1. januarja. Odlok ureja tudi tista področja taksi služb, ki do sedaj niso bila urejena.

 

Glavne spremembe, ki jih prinaša odlok so, da bodo morali imeti taksi prevozniki oziroma vozniki opravljen izpit o poznavanju mesta Celja in njegovih kulturnih, turističnih in naravnih znamenitosti, drugih pomembnih lokacij ter poznavanja ulic. Izpit je v pisni obliki in se bo opravljal na podlagi predhodno prejetega učnega gradiva, ki ga bo zagotovila celjska občina. Vozniki bodo potrebovali  potrdilo o znanju slovenščine, potrdilo o znanju enega izmed tujih jezikov, veljavno vozniško dovoljenje bodo morali imeti vsaj tri leta, ne smejo biti mlajši od 21 let ter ne smejo imeti statusa voznika začetnika. Avto taksi prevozi se bodo lahko izvajali le z vozili, katerih motor ustreza emisijskim zahtevam minimalno EURO 5, v avtomobilu pa mora biti tudi otroški sedež oziroma mora biti ta vsaj na sedežu podjetja prevoznika. Taksi službe bodo morale tudi pisno dokazati, da spoštujejo socialno varnost svojih zaposlenih oziroma imajo urejena delovnopravna razmerja.

 

 

Odlok posega tudi na področje trajnostne mobilnosti in varovanja okolja ter ohranjanja kvalitetnega zraka v urbanih naseljih. Mesečna taksa znaša za posamezno taksi vozilo znaša 40 evrov, v ceno pa je vključena uporabnina za občinska avto taksi postajališča, a bodo npr. električna vozila v višini 40 odstotkov oproščena plačila občinske takse. Vozila katerih motor ustreza emisijskim zahtevam minimalno EURO 6, vozila na stisnjeni zemeljski plin ter vozila na hibridni pogon bodo opravičena plačila takse v višini 20 odstotkov, prav toliko tudi vozila, ki imajo možnost prevoza invalidov v invalidskem vozičku brez presedanja. Vozila, ki so v celoti v rumeni barvi ter imajo na sprednjih vratih obojestransko nalepko s celjskih grbom, jim bodo prav tako v višini 20 odstotkov oprostili občinsko takso.

 

 

V celjski občini je trenutno registriranih 17 taksi služb. Na javnih površinah občine je zaenkrat 36 parkirišč namenjenih taksi vozilom. Število teh se bo povečalo v skladu s potrebami, ki se bodo pokazale, ko bo novi odlok stopil v veljavo.

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del