Quantcast
Radio1_v_zivo


Zaspiš obrnjen na LEVO ali DESNO? Ena stran TI ŠKODI in povzroča težave, pa sploh ne veš
Uporabna vsebina | 30. 12. 2018 2:33
Če večino časa spiš na desnem boku, je čas, da prenehaš
Ključne besede:     spanje    leva    desna    bok    škodljivo    postelja    zdravje    telo    prebava
Strokovnjaki ugotavljajo, da je najbolj zdravo spanje na hrbtu, saj zaradi ravnega položaja glave in hrbtenice preprečuje bolečine v vratu in hrbtu. Poleg tega je ta položaj idealen, če vas muči zgaga. Med spanjem na hrbtu največjo težavo in edino pomanjkljivost tega položaja predstavlja smrčanje.

Odvadi se spanja na trebuhu

Če spiš na trebuhu, je čas, da se tega položaja čim prej odvadiš, saj je najslabše, kar lahko privoščiš svojemu telesu med počitkom. V tem položaju je  zelo težko ohranjati naravni položaj hrbtenice, zelo obremenjeni pa so tvoji sklepi in mišice. Tako se lahko razdražijo živci in povzročijo jutranjo bolečino, otrplost ali ščemenje.Spanje na boku je na splošno zelo zdravo
, saj je smrčanje v tem položaju manj pogosto, hrbtenica pa raztegnjena, zaradi česar se boš zjutraj zbujal brez bolečin v hrbtu in vratu. Vsi, ki imajo težave z zgago s spanjem na boku ugotovili, da jim je v pomoč. 


Spanje na levi strani je veliko bolj zdravo kot spanje na desni


Večina ljudi se ne zaveda dejstva, da stran, na kateri spijo, znatno vpliva na njihov prebavni sistem. S spanjem na levi strani pa poleg tega:

1. Spodbujaš limfno drenažo

2. Pomagaš srcu, da pošilja kri po telesu

3. Skrbi za bolj učinkovito odvajanje vseh odpadnih snovi iz telesa

4. Prispevaš k boljšemu delovanju vranice

5. Zagotavljanje boljše prebave in prispevanje k boljšemu pretoku žolča


Ali to pomeni, da moraš vso noč spati na levi strani?

Seveda ne! Poskusi zaspati na levi strani, nato pa se prepusti naravnemu spalnemu vzorcu, saj je to še najbolj zdravo.


Trik za spanje na levi strani:

Če imaš na zalogi otroško lučko, jo postavi na desno stran postelje. Tvoje telo se bo naravno želelo obrniti stran od luči, torej na levo stran. Pomagaš pa si lahko tudi z blazino, ki jo postaviš ob hrbet, kar bo onemogočilo preobračanje med samim spanjem.
© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del