Quantcast
Radio1_v_zivo


ABSURDNO? Ravnatelj se je znašel na sodišču, ker je želel zaščititi žrtvi spolnega napada
Slovenija | 29. 11. 2018 12:17
Osnovnošolca domnevno spolno napadla dve učenki, zaradi česar jima je ravnatelj prepovedal vstop v šolo
Ključne besede:     Dušan Merc    osnovna šola    spolno nadlegovanje    prepoved    
Foto: STA

Po Sloveniji se je kot vihar razplamtela zgodba o nekdanjem ravnatelju Osnovne šole Prule, Dušanu Mercu in sojenju, ki trenutno poteka na sodišču v Ljubljani. Zgodba sicer sega v junij leta 2013, ampak je zadeva šele sedaj prišla pred sodnika. Merca obtožnica bremeni nevestnega dela, in sicer v primeru iz leta 2013, ko naj bi s prepovedjo vstopa v šolo, kršil pravico do izobraževanja dvema osnovnošolcema. Obtožnica ne bi bila absurdna, če ne bi prav ta dva učenca spolno napadla dve učenki šole.


 NE ZAMUDI: Jutri, v petek ob 6.30, bo nekdanji ravnatelj Merc gost v Denis Avdić Showu!

Kaj se je dogajalo leta 2013? 



Bil je junij leta 2013, ko so se učenci ljubljanske osnovne šole Prule odpravili na športni dan v vodno mesto Atlantis. Šlo je za športni dan tik pred zaključkom šolskega leta, na samem izletu pa naj bi prišlo do dveh spolnih napadov - dva devetošolca naj bi napadla učenki omenjene šole. Ravnatelj Merc je bil o incidentu obveščen tri dni kasneje, ko se je eno od deklet zlomilo ter povedalo celotno zgodbo, zato je domnevnima napadalcema takoj prepovedal vstop v šolo. Konferenca je bil v tem času že zaključena, tako da učenca nista zamudila novih snovi in pouka, normalno pa sta prejela tudi zaključno spričevalo ter tako zaključila 9. razred in s tem osnovno šolo.


Dekleti naj bi ravnatelju zaupali, da sta ju fanta najprej izmučila z dolgotrajnim držanjem glav pod vodo, potem pa naj bil sledil še spolni napad. V dneh po napadu naj bi se fanta tudi norčevala iz obeh deklet. 

 

Potem pa šok. Merca so obtožili nevestnega dela, ker naj bi s prepovedjo vstopa v šolo, učencema onemogočal pravico do izobraževanja. 

 

Okrožna državna tožilka ravnatelju očita kršenje Zakona o osnovni šoli. "Kljub temu da je v času, ko je ravnatelj učencema prepovedal ponoven vstop v šolo obstajal določen sum, da sta kršila pravila obnašanja šole in celo sum kaznivega dejanja, saj sta oškodovanki opisali njuno spolno nasilje, ocenjujem, da bi moral obdolženi ravnatelj varnost oškodovank in drugih učencev OŠ zagotoviti na drugačen način," ocenjuje. 

 

Inšpektor za šolstvo, Janez Kostanjevec, se je leta 2014 podpisal pod kazensko ovadbo, na katero se sklicuje okrožna državna tožilka. Med drugim je zapisal: "Nesprejemljivo je, da se ravnatelj, ki je po zakonu prvi pristojen za varovanje pravic vseh otrok, tudi tistih, ki so osumljeni storitve kaznivega dejanja, odloči za takšno samovoljno ravnanje, ki nima nikakršne pravne osnove."

 

 In kaj pravita Merc ter njegov odvetnik Andrej Razdrih? 

 

"Presodil sem, da se žrtvi in storilca ne smejo več srečati, lahko bi prišlo do ponovitve dejanj," je na sodišču dejal Merc. 

 

"Moj varovanec je ravnal pravilno, profesionalno in visoko etično. Postopek se je začel povsem po nepotrebnem, zaradi osebne užaljenosti in frustriranosti šolskega inšpektorja, ki nima pojma o pedagogiki," je po včerajšnji obravnavi na sodišču povedal Merčev odvetnik Andrej Razdrih, medtem ko tožilka zadeve ni hotela komentirati.

 

 

 

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | | Seznam predvajanih del