Quantcast
Radio1_v_zivo


Premogovnik Velenje ima izgubo
| 29. 11. 2018 9:49
Uvedli bodo številne ukrepe za zniževanje stroškov
Ključne besede:     Premogovnik Velenje    izguba    premog    izkop    delavci
 Premogovnik Velenje
V Premogovniku Velenje so imeli letos za skoraj 9,5 milijona evrov manj prihodkov.

V Premogovniku Velenje bodo letošnje leto zaključili z več kot 4 milijoni evrov izgube. Zato bodo nadaljevali z racionalizacijo in zniževanjem stroškov. Delo bodo organizirali tako, da bo produktivnost višja in posledično strošek dela nižji. Ukrepe pa bodo izvedli na različnih področjih, ne samo na stroških dela, ki jih morajo znižati vsaj za 10 odstotkov. Kot so sporočili iz Premogovnika Velenje, so nepredvideni dogodki, številni zastoji in neizdelane proge letos povzročili dodaten izpad proizvodnje. Zmanjkal jim bo mesec dni proizvodnje, kar ob proizvodnji 300.000 ton premoga predstavlja skoraj 9,5 milijona evrov manj prihodkov.Izpad proizvodnje se bo toliko bolj poznal v prihodnjem letu in leta 2020, ko ne bodo imeli pripravljenih dovolj odkopnih polj za zagotovitev normalne proizvodnje. Če bi izdelava prog šla naprej z enakim tempom kot v zadnjih letih, bi že v prihodnjih dveh letih padli pod tri milijone ton nakopanega premoga, kar bi pomenilo povišanje stroškov in približno 200 zaposlenih preveč. Da bi zastavljene proizvodne cilje lahko izpolnjevali, bodo že januarja dodatno zaposlili 30 novih sodelavcev na tistih delovnih mestih, ki so ključni za njihov osnovni proces.

 

Če znižanja stroškov ne bodo dosegli z omenjenimi ukrepi, bo treba vključiti tudi druge ukrepe, o katerih se morajo dogovoriti s socialnimi partnerji. Kot eno izmed možnih kombinacij so v projekcijah uporabili znižanje plač za pet odstotkov in plačevanje premij prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja v prihodnje v višini 50 odstotkov.Upokojili bodo tudi tiste zaposlene, ki že izpolnjujejo pogoje. Nadomeščanje odhodov delavcev z novimi zaposlitvami pa bo zagotovljeno na delovnih mestih, kjer je to potrebno, predvsem v jami. Po podatkih premogovnika je namreč strošek dela na zaposlenega, ki bi se že moral upokojiti in mu je bilo v ta namen vseskozi plačano dodatno pokojninsko zavarovanje, od 20 pa tudi do 27 odstotkov višji od plače zaposlenega, ki bi ga zaposlili na novo.

© 2015 Radio Pro 1 d.o.o. | Design by Media Design | Splošni pogoji uporabe | Pravila komentiranja | Raba piškotkov | Za glasbenike | Pravila nagradnih iger | Volilna pravila | Seznam predvajanih del